31. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luman: kes kaitseb ettevõtjat?

Pidev soov kaitsta näiliselt nõrgemat, tähendab ettevõtja jaoks üldjuhul tegevuse piiramist, kulutusi või vastutuse suurenemist, ütles kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman nädalavahetusel ärihooaja avamisel peetud kõnes.

Luman märkis, et kaubanduskojal tuleb praegu tegeleda kahe olulise probleemiga, mis järjekindlalt süvenevad.

"Esiteks, õiguskeskkonda üha paremaks lihvida soovides on paljud valdkonnad jõudnud regulatsioonide detailsusega tasemeni, mis ammu on ületanud optimaalse ja mõistliku," kõneles Luman. Tema sõnul ei ole see ainult ettevõtjate jaoks tõsine probleem, sest nii surutakse ettevõtjate käitumist üha kitsamatesse raamidesse, vähendades loovust ja vastustust. "Uued ideed ja innovaatilised ettevõtmised sünnivad aga vaid tarkuse ja loovuse koostöös, kus saab ja on ka julgustatud vaadata välja harjumuspärase tegevuse raamidest," ütles Luman.

Teise probleemina tõi Luman esile selle, et koos regulatsioonide täienemisega püütakse isiku õigusi pigem kärpida ja piirata, kuig riigi ja avaliku võimu õigused kipuvad pigem suurenema. Ta märkis, et mõneti võis seda kohata ka hiljutistes maksuseaduste muutmise kavades, kuid mitte ainult.

"Ma ei soovi kindlasti öelda, et meil on kõik halvasti ning ma ei ühine aeg-ajalt kostvate üleskutsetega kolida ettevõtlusega Lätti või mõnda teise naaberriiki, kus vastupidiselt kohatisele arvamusele kehtib jätkuvalt ettevõtte tulumaks, tööjõumaksud ei ole sugugi palju madalamad kui meil, ning korruptsiooni tase on üldiste hinnangute järgi siiski palju kõrgem kui Eestis," selgitas Luman.

Küll aga soovis ta rõhutada, et kaubanduskoda peab nii ettevõtjate kui ka ettevõtluse hea käekäigu eest seisjatena sellistele arengutele tähelepanu juhtima ning seisma sellest eest, et hiilivalt ei jõuaks kätte olukord, kus õiguste, kohustuste ja vastutuse tasakaalustamatus piirab ebamõistlikult ettevõtlikku ja loovat vaimu.

"Pidev soov kaitsta näiliselt nõrgemat, tähendab ettevõtja jaoks üldjuhul tegevuse piiramist, kulutusi või vastutuse suurenemist – kaupmehe eest kaitstakse tarbijat, tööandja eest töötajat, töösturi eest elanikke, võlausaldaja eest võlgnikku jne," rääkis Luman ja küsis, kes kaitseb sellises olukorras ettevõtjat ning millega julgustada ettevõtlusega alustamist.

"Ettevõtlusega tegelemine on paraku vabatahtlik ja nii võib mõnigi ettevõtja otsustada, et ta pidevalt kitsamaks muutuva puuri seest välja astub ja läheb üle „kaitstute“ poolele, sest nii on kindlam ja mugavam."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785