11. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millised Eesti katused esitati maailma parima katuse konkursile

Rataskaevu tn., Tallinn. Tööde teostaja OÜ Kindel Katus
Foto: Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit
Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit (Katuseliit) esitas oma kandidaadid IFD (Maailma katusemeistrite organisatsioon) traditsioonilisele konkursile, mis selgitab välja kahe viimase aasta maailma parimad viil- ja lamekatuste, aga ka fassaadide hulgast.

Eesti on seni olnud edukas ja võitnud peaauhinna metallkatuste kategoorias, kui võitjaks osutus AS Nordeconi ehitatud alumiiniumist kuppellahendus, mis katab AHHAA-Keskust Tartus. 

Sel aastal esitas Katuseliit Eestist konkursile neli metallkatust. Veel otsitakse sobivaid kandidaate ka lame- ja kivikatuste projektidest.

Metallkatustest esindavad Eestit möödunud aastal parimaks metallkatuseks valitud projekt Rataskaevu tänaval Tallinnas (OÜ Kindel Katus). Katus on unikaalne, kuna enamik valtspaanidest on loodud käsitööna ja keerukaid sõlmesid katusel juba jagus. Väljakutset lisas ka tööde teostamise aeg külmal ja lumisel aastaajal.

Teine kandidaat on OÜ Oma Fassaad teostatud katusetöö, mis muutis  veekindlaks Eesti Teaduste Akadeemia hoone Kohtu tänaval, Tallinna vanalinnas. Seal kasutati katusekatteks vaske, töö muutis keerukaks katuse kuju ja suur hulk mitmesugust ornamentikat.

Vaske kasutati ka OÜ Menpluss Eesti paigaldatud Vene Õigeusu Katedraali kuplitel, Lasnamäel. Kumerpindade katmine näitab alati plekksepaoskuste kõrgtaset.

Arhitektuurselt kõige huvitavam on aga OÜ Valtskatus ja AS Toode meistrite koostöö Eisma Sadamahoone katusel, mida katavad titaantsingist ja terasest valtsplaanid, kuid iga viimane kui vintskapp on erimõõduline ja tulemus meenutab sadamale kohast merelainet.

Konkursi võitjad kuulutatakse välja novembris Saksamaal toimuval IFD gaalaõhtul.

Eesti Teaduste Akadeemia hoone, Kohtu tn.6, Tallinn. Tööde teostaja OÜ Oma Fassaad
Foto: Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit

Autor: Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785