20. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiisitõus sundis Sakreti tehase ülemineku LNG energiale

Sakreti tehas
Autor: Erik Prozes
Mäo kuivsegude tehas Sakret OÜ läks sel nädalal üle veeldatud maagaasile (LNG), mis vähendab ettevõtte kulusid ja on keskkonnasõbralikum. Sakret OÜ tegevjuhi Ahto Leitudi sõnul on tegemist sunnitud investeeringuga, mis on tingitud vedelkütuste aktsiisimäära tõusust.

Sakret OÜ tegevjuhi sõnul laskis ettevõte oma territooriumile 40 kuupmeetri suuruse LNG-mahuti paigaldada pärast seda, kui selgus, et diislikütuse aktsiis tõuseb märkimisväärselt.

„Oleme esimene ettevõte Mandri-Eestis, kes on viinud oma tootmise LNG-le üle. Kui saime aktsiisitõusust teada, ei olnud meil muud alternatiivi, kui minna veeldatud gaasile. Kogu meie tootmine, nii liivakuivatid kui ka kontori küte toimis diisli peal, aga sisuliselt üleöö muutus vedelkütus meie jaoks ca 35% kallimaks,“ rääkis Leitud.

LNG-mahuti Sakreti Mäo tehase territooriumile paigaldas veeldatud maagaasi müügi ja impordiga tegelev firma OÜ Jetgas.

Leitudi sõnul investeeris Sakret OÜ uude energiaallikasse ligi 40 tuhat eurot. Vaatamata sellele, et üleminek LNG-le tähendab ettevõtte jaoks paranenud keskkonnasäästlikkust ning pikemas perspektiivis ka rahalist kokkuhoidu, on tegu siiski sunnitud suurinvesteeringuga.

„Selle investeeringu tasuvusperiood on hinnanguliselt kaks aastat – ent seda juhul, kui riik ei manipuleeri gaasiaktsiisiga. Ootamatud maksud ja aktsiisid ei ole vahendid, millega täita eelarve puudujääke. Kuigi riigil on eelarvest raha puudu, ei saa seda ikka ja jälle võtta tootjate – ja lõpuks ikkagi tarbijate – taskust,“ ütles Leitud.

 

2007. aasta suvel alustas tööd Sakreti tehas Eestis. Sakret OÜ käive tõusis 2015. aasta esimeses kvartalis 5 protsenti võrreldes sama perioodiga mullu ja moodustas 700 tuhat eurot. Sakret OÜ mullune aastakäive tõusis 14 protsenti võrreldes 2013. aastaga ja moodustas 5,2 miljonit eurot.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785