28. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnatasud kärpisid materjalitootjate kasumlikkust

Krimelte on endiselt juhtiv ehitusmaterjalide tootja
Foto: Andres Haabu
2014. a algul olid ehitusmaterjalitootjad optimistlikult konservatiivsed, oodates aastalt õige pisikest kasvu. Ruutmeetrid, kilogrammid ja tükid kasvasidki, kuid rahalise käibe kasvu peaaegu polnud, kirjutab Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane.

Samal ajal kasvasid nii keskkonnatasud kui tööjõukulud. Seega vähenes tootjate kasumlikkus ning arenguks ja investeeringuks vahendeid ei pruukinud jätkuda. Uuel aastal vajavad tootjad kindlasti ruumi tootmise ja müügi arendamiseks, mis paljudel on viimastel aastatael jäänud kõrvalrolli.

Müügikäive +1%

2014. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 1% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga – 418 miljoni euroni.

Enim mõjutas ehitusmaterjalide müüki teedeehitusmahtude vähenemine, vastavalt vähenes enim täitematerjalide müük. Positiivselt on kulgenud betoonelementide müük, seda toetab jätkuvalt tubli eksport.

2014. aastal kasvas kõige enam betoonsillutuskivide, betoonelementide ja seinamaterjalide müük, vähesel määral soojustusmaterjalide ja kuivsegude müük, samale tasemele jäi betoonisegude müük, vähenes akende ja katusematerjalide müük.

Ekspordi kasv polnud märkimisväärne

2014. aastal eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 148 miljoni euro eest, mis on veidi enam kui eelmisel aastal. Enamuse oma toodangust viis Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est. Endiselt on väga tublid betoonelementide eksportijad: AS Muuga Betoonelement, AS TMB, AS Lasbet Tootmine ja AS E-Betoonelement.

Poole või enama oma ehitusmaterjalialasest käibest on eksportinud plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, akende-uste tootjad OÜ T-Tammer, AS Saajos, AS Fenestra, AS Viking Window, AS Malmerk Fassaadid ja AS Saku Metall Uksetehas, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide tootjad AS Aeroc Jämerä ja OÜ VKG Plokk ning betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica.

Suurimate käivetega ettevõtted

Ettevõtete käibe järgi (2014. a 12 kuud, miljonit eurot)

1. Krimelte OÜ 92,82. AS Saint-Gobain Ehitustooted 28,53. AS Rudus 22,94. AS Pipelife Eesti 22,15. AS TMB 20,36. AS E-Betoonelement 19,97. AS Nordkalk 17,58. AS Lasbet Tootmine 14,49. AS Metus-Est 14,110. AS Viking Window 12,611. OÜ T-Tammer 12,312. AS Talot 11,4

Foto: Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit
Foto: Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit

Autor: Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785