12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täht: Konsortsium tekib kui see võimaldab edukam olla

Foto: Andras Kralla
Ehitusfirma Rand ja Tuulberg on konsortsiumis teostanud peamiselt suuremahulisi ehitusobjekte, Näiteks võib eelnevatest objektidest tuua Ülemiste liiklussõlme ehitustööd koostöös aktsiaseltsidega Merko Ehitus ja Tallinna Teed. Käimasolevatest objektidest on konsortsium näiteks moodustatud Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa meditsiinilinnaku II etapi ehitustööde teostamiseks koos Astlanda Ehitusega.

Lähtutakse objektist

Konsortsiumid tekivad peamiselt siis kui osapooled näevad, et ühiselt on võimalus edukam olla oluliselt kõrgem kui üksi pakkudes. Loomulikult tuleb selleks eelnevalt partnereid nii isklikult tunda kui ka olla veendunud, et organisatsioonid suudavad omavahel edukalt koostööd teha. Ma ei usu, et Eestis oleks konsortsiumite moodustamine kellegi pikaajalisem strateegia, pigem lähtutakse konkreetsest objektist ja selle vajadustest. Tihtipeale ei saa ka loota sellele, et vajalik oskus või ressurss ostetakse hiljem sisse. Selleks, et olla juba pakkumisel edukas, tuleb olla ise veendunud ja ka veenda ka tellijat selles, et töid saavad korrektselt ja õigeaegselt teostatud. 

Kogemused positiivsed

Senised kogemused konsortsiumites tööde teostamisega on olnud positiivsed. Meie senised objektid on sujunud koostöö mõttes tõrgeteta ja kindlasti on partnerite olemasolu antud objektidel olnud ainult plussiks. Eduka konsortsiumi üheks eelduseks on loomulikult ettevõtete sarnane töökultuur ja kindlasti ka meeskonna sobivus. Loomulikult on konsortsiumite puhul ka omad riskid - osapoolte erinevad eesmärgid, erinevate firmade inimeste oma meeskonnana töötamine.

Kokkuvõtteks võib öelda, et konsortsiumite moodustamine on vajalik kui tegu on suuremahuliste ehitustöödega ja erinevate osapoolte koostöö tagab ehitustööde teostamiseks vajalikud ressursid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785