Autor: Sirje Rank • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuumalaine Põhjala kinnisvaraturul

Foto: Bloomberg
Euroopa Keskpanga võitlus deflatsiooniga sunnib Põhjala keskpanku samuti rahapoliitikat leevendama, andes hagu alla niigi kuumavale kinnisvaraturule.

Reedel palus Norra rahandusministeerium finantsinspektsioonilt tulevaks nädalaks seisukohta, kas oleks aeg rakendada tugevamaid vastumeetmeid majapidamiste võlastumise ja kinnisvarahindade kasvu pidurdamiseks.

Nõudlus ja pakkumine paigast ära

Mõningase languse järel 2013. aastal on elamispindade hinnad Norras jälle 14 kuud kerkinud. Maaklerite organisatsiooni Eiendom Norge statistika järgi kasvas elamispindade hind veebruaris aasta baasil keskmiselt 8,7% ja  tehinguid on tavatult palju. Piirkonniti on suured erinevused. Suuremates linnades, Oslos ja Bergenis, on hinnakasv olnud vastavalt 11% ja 10,7%, Stavangeris võrdluseks vaid 2,9%. Ka leiab kinnisvara eelkõige Oslos ja Bergenis kõige kiiremini uue omaniku – vastavalt 17 ja 19 päevaga.

„Oslos ja Bergenis on nõudlus ja pakkumine paigast ära,“ kommenteeris Norra majanduslehele Dagens Naeringsliv Eiendom Norge tegevjuht Christian V. Dreyer. „Mujal piirkondades on turg paremini tasakaalus.“

Samal ajal võitleb Norra keskpank nafta hinna langusest põhjustatud aeglustumisega Norra majanduses ja kärbib baasintressimäärasid. Uus kärbe võib tulla juba sel kuul ning Rootsi Handelsbankeni prognoosi järgi tuleb ka Norra keskpangal Taani ja Rootsi eeskujul käiku lasta negatiivsed intressimäärad, et kroon liialt ei tugevneks.

Ehk teisisõnu - laenuraha on järjest odavam ning kuna pangad klientide pärast võistlevad, saab laenu hõlpsalt. Läinud nädala ütles Norra FI juht Morten Baltzersen intervjuus Dagens Naeringslivile, et näeb paralleele 90nendate aastate panga- ja kinnisvarakrahhi eelse ajaga.

Norra rahandusminister Siv Jensen on seni olnud piirangute vastu, soovides pigem nende leevendamist, kuid võib olla sunnitud meelt muutma, kuna võimaliku kinnisvarakrahhi korral oleks löök kogu majandusele ränk.

Hinnad saavad vaid tõusu jätkata

Samad probleemid võlastumise ja kuumava kinnisvaraturuga on Rootsis. Rootslaste usk aina süveneb, et kinnisvara hinnad saavad ainult üles minna – SEB eluasemehinna indikaatori järgi arvas veebruaris seda 74% majapidamistest.

Kinnisvaraturul toimuv on ohuna ka Euroopa Komisjoni radaril, kes oma värskes analüüsis tasakaalutuse ilmingutest Rootsi majanduses nendib, et seni käiku lastud vastumeetmed on andnud vaid tagasihoidlikku efekti. Valitsuse maksupoliitika seevastu annab buumile hoogu juurdegi.

„Rootsis pole tehtud ühtegi reformi, et vähendada võimalust kodulaenu intresse maksustatavast tulust maha arvata või tõsta kinnisvara maksustamist, mis jahutaks majapidamiste huvi laenu võtta,“ taunib Euroopa Komisjon ja viitab, et näiteks Iirimaa ja Hispaania on maksuvabastuse 2013. a kaotanud ning Taani, Soome, Suurbritannia ja Holland on seda kaotamas järk-järgult.

Rootsi majapidamiste võlg kasvab edasi ELi kiireimas tempos. Majapidamiste netotuludest on võlatase ca 170%, eluasemelaenu omanikel on võlatase keskpanga andmeil 313-370% netotulust. Kolmes suurlinnas ületab võlatase 400% majapidamiste netotulust.

Eluasemete hinnad on Rootsis 2013. a keskpaigast uuel jõudsal tõusul juba niigi kõrgelt tasemelt. Komisjon kirjutab oma analüüsis, et hinnad võivad olla 25-40% ülehinnatud. Lisaks odavale laenurahale kütab hindu pakkumist ületav nõudlus – uusi pindu ehitatakse Rootsis eriti suurlinnades liiga vähe.

Pall poliitikute käes

Swedbanki peaökonomist Anna Felländer prognoosib Rootsis tänavu elamispindade hinnatõusu ca 5%, kui mingi ootamatu sündmus aktsiaturgu alla ei tõmba, kirjutas läinud nädalal Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Rootsi keskpanga asekuberner Per Jansson aga hoiatas, et Rootsi krooni tugevnemise vältimiseks tuleb kekspangal ilmselt veelgi rahapoliitikat lõdvemaks lasta.

Pall on seega poliitikute poolel. Vaja on üüriturg paremini toimima saada ja uuesti kinnisvaramaks käiku lasta, pakkus laheendusi Anna Felländer.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785