16. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Eesti ettevõtjad töötasid välja innovatiivse kohalikust materjalist ehituselemendi

Enam kui paarkümmend aastat Eesti ehitusturul tegutsenud ettevõtja Morten Killak töötas  oma meeskonnaga välja maailmas hetkel ainulaadse ja innovatiivse madalenergiamaja ehitamiseks sobiva majaelemendi, millele on omistatud kasuliku mudeli tunnistus.

Aastatepikkusele kogemusele tuginedes töötati välja uudne Tim-Bet komposiitkonstruktsioon, kus on kombineeritud kolm materjali - puit-metalltalad, betoon ja suletud pooridega polüuretaanvaht.

Tim-Bet element on loodud kasutamiseks ühe või mitmekorruseliste hoonete välisseinaelemendina, põrandakonstruktsioonina, vahe- ja katuslaena. Seinaelemendi mõõdud on paindlikud ehk võimalik on toota täpselt sellises mõõdus elemendid nagu projektilahendusest tulenevalt kõige mõistlikum on.

„Meie element võimaldab konkurentidega samasuguse U-arvu juures teha pea kaks korda õhema seina, mis tähendab, et 100 ruutmeetrise maja puhul võidetakse tulevasele majaomanikule 10 ruutmeetrit kasulikku pinda juurde,“ selgitas Killak ja lisas: „keset Tallinna linna, kus krundi hind väga kallis ning krunt ise väike, on ruumivõit olulise tähtsusega.“

Morten Killak tõi välja, et Tim-Bet konstruktsiooni puhul on saavutatud välispiirete minimaalsed külmasillad ja lihtsasti teostatavad ühendused elementide vahel.

„Tegemist on hästi õhkupidava konstruktsiooniga, millel on head auru- ja tuuletõkke omadused.“ Hea lekkekindluse garanteerib konstruktsioonis kasutatav polüuretaanvaht.

Elemendi sisemisele poolele jääv betoon tagab suure soojusinertsi ning on eelduseks hoones valitsevale kivimajaga sarnasele sisekliimale, sõnas Killak.

„Sisemine betoonpind on suur eelis, mis teeb siseviimistlustööde tegemise lihtsamaks ehk töödele kulub vähem raha aga ka vähem aega.“ Elemendi kasuks räägib seegi, et vajalikud kommunikatsioonid saab tööstusliku tootmise käigus tehases elemendi sisse ära paigaldada.

Tim-Bet elemendi soojustamisel on villa asemel polüuretaanvahtu kasutatud, mis tähendab, et lisaks äärmiselt heale tuulepidavusele pole karta, et transportimisel elemendiga kokku puutuv liigniiskus soojustuskihti kuidagi rikuks. „Meie elemendid ei karda vett ega vihma. Tim-Bet element on hea tule- ja mürapidavusega. Tim-Bet elementidest maja monteeritakse ehitusobjektil kokku paari päevaga, säästes palju kallist aega ehitusplatsil.

Majaelemendi ehitusel kasutatavast materjalist 90% on kohalikku päritolu, vaid vahu tooraine tuuakse sisse, kuna Eesti vahutootjate toodete seas pole seni Tim-Beti jaoks sobilike omadustega toodet veel leidunud. Killak märkis, et elemendis kasutatavad materjalid on keskkonnasõbralikud ning tootmisel tekib vähe ülejääke, säästes seeläbi keskkonda. 

Tim-Beti turgude hulka kuuluvad Eesti kõrval Norra ja Inglismaa, kus energiatõhususele palju rõhku pannakse ning hetkel ka energiatõhusat ehitust majaomanikule kompenseeritakse. Vastavalt Euroopa Liidu (EL) Hoonete Energiatõhususe Direktiivile 2010/31/EU peavad kõik EL liikmesriikides ehitatavad avaliku kasutusega hooned alates 2019. aastast ja kõik muud hooned alates 2021. aastast vastama ligi-nullenergiahoone nõuetele.

Madalenergia maja omaniku kommentaar

Meie 190 ruutmeetrine passiivmaja põhimõtetel ehitatud maja Tallinnas valmis kaks aastat tagasi. Väikesed küttekulud annab see, et soojustusena on kasutatud PUR vahtu kui ka see, et suuremad aknad on ehitatud maja lõunaküljele, kust paistev päike ruume soojendada saab. Majast tehtud termopildid näitasid ilusti, et ainsad kohad, mis soojust välja lekitavad, on aknaklaasid. Katkematult maja ümbritsev vaht ei lase külmasildadel tekkida ning väga suur pluss on ka see, et erinevalt villast ei vaju vaht aastatega elemendi sees ära. Kindlasti vajab selline maja korralikku nõuetele vastavat ventilatsiooni. Oleme oma majaga väga rahul – majaehitusel kasutatud tehnoloogia töötab hästi - maja on soe ja mõnus. Maja kütte ja sooja vee arved on kolm korda väiksemad kui meie varasemal elukohal – majast kolm korda väiksemal korteril. Praegu maksame kõikide majaga seonduvate kulutuste (küte, vesi, kanalisatsioon, gaas, prügi ja internetiteenus) eest talvel 200 eurot kuus.

Ander Eigo, madalenergiamaja omanik (majas elab viieliikmeline perekond)

Tim-Bet visiitkaart:

 

www.timbet.eu

Morten KillakMob +372 505 3885e-post: [email protected]

 

Eestis väljatöötatud majaelemendid leiavad kasutust madalenergiahoonetel
Foto: Tim-Bet OÜ

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785