Autor: Piret Reiljan • 25. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lintlom Äriplaanil: ettevõtja ei jaksa olla riigi hääletu doonor

Klaasfassaade tootva ning paigaldava eksportööri AS Windoori omanik Mailis Lintlom pühendas lõviosa oma sõnavõtust Äriplaan 2015 konverentsil murele selle pärast, et riik ei usalda ettevõtjaid ning kahjustab sellega kogu Eesti mainet väljaspool.

"Sven Mikserit ütles, et riik peab astuma samme, et tuua ettevõtjad välja mugavustsoonist. Kui paljud teist on mugavustsoonis? Mina küll ei ole," pöördus Lintlom saali poole. Eesti väiksusest tulenevalt on enamikul meil võimatu keskenduda koduturule, oleme lihtsalt liiga väikesed,  jätkas ta.

Lintlomi sõnul ei ole väiksus ja avatus kindlasti eelised, kuigi neid võib püüda nii näidata. "Me ei suuda tagada stabiilset koduturu ostujõudu. Paljudel riikidel on see eelis meie ees, et nemad suudavad," rääkis ta. Eesti ettevõtjate positsiooni iseloomustas Lintlom ka sellega, et kui meie riik kurdab, et on õhuke, siis ettevõtted on veel õhemad.

Riik ei usalda ettevõtjaid.Seejärel pöördus Lintlom riigi ehk poliitikute poole. "Me näeme viimased paar aastat trendi, kus riik ütleb, et ettevõtjad, me ei usalda teid! Teid peab rohkem kontrollima, me suurendame teie halduskoormust, muudame maksuseadusi ja nii edasi," sõnas eksportöör. Kriitika osaliseks sai ka ajakirjandus, mis usaldamatuse sõnumit levitab ning viib selle erinevate ettevõtete töötajateni.

"Saage aru, sõbrad, usaldamatus on see, mis peegeldub igal tasandil väga selgelt ja tugevalt. Kuidas me saame müüa eduka Eesti kuvandit, kui saame iga päev teada, et riik meid ei usalda? See on keeruline, sest meid vaadatakse, meid jälgitakse," oli Lintlom murelik. Tema sõnul ei ole veenev, kui ettevõtja läheb ja ütleb välismaal, et me teeme ägedaid asju ja suudame pakkuda midagi erakordselt, kui vastu võidakse öelda, et aga vot teie riik küll nii ei arva.

"Riik ei suhtu meisse hästi ja see paistab igal tasandil välja. Me ei ole kõiges süüdi, mis siin halvasti on. Me ei jaksa olla hääletud doonorid," kõlas Lintlomi suust karm hinnang riigi suhtumisele.

Riik võiks Eesti firmadelt osta.Lintlom tõi välja kitsaskohti veel mitmes vallas. Näiteks nentis ta, et Eesti riigihangetel tuleb ette, et hankesse on sisse kirjutatud välismaise ettevõtja eelistamine, samas kui ootuspärane oleks täpselt vastupidine suhtumine. Ta tõi näite oma kogemusest, kuidas Windoor loobus Põhja-Eesti Reginaalhaigla hankel osalemisest, kuna hankesse oli kirjutatud ühe Saksamaa materjalitootja nimi.

Veel valmistas Lintlomile muret see, et kuigi on kehtestatud nõudeid toodetele, siis sugugi kõik hangetel osalejad neid nõudeid ei täida. Ja seejuures kannatavad need, kes kulutavad raha nõuete täitmisele, lisaks võimalikele ohutuse jm küsimustele. Miks ei kontrollita nõuete täitmist piisavalt? Põhjendus riigi poolelt olevat haldussuutlikkuse puudumine. Lintlom nõustus ja nentis, et haldussuutlikust pole meil olnud aastaid.

90% käibest teenib Windoor ekspordilt.  Suuremad sihtturud on Kasahstan ja Soome.

CV

Windoor ASAsutatud: 1994Tegevusala: alumiiniumprofiilidest klaasfassaadide tootmineOmanik: Mailis LintlomAsukoht: Saue, HarjumaaTöötajaid: 46

Käive mln eur

2013 10,12012 9,72011 3,1

Kasum mln eur

2013 1,42012 0,52011 -0,09

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785