Autor: Marta Jaakson • 17. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Windoor ei jäta miljoniprojekti kindlustusvaidlusega jonni

Windooriga sõlmitud projekti kogumaht oli 25 miljonit eurot.
Foto: Kasahstani projekt
Eile algas Kasahstanis miljoniprojektiga ebaõnnestunud Windoori ja tema kindlustaja KredExi novembris peatatud kohtuistung, vaidlus võtab aina kurioossemaid mõõtmeid.

Novembris palus klaasfassaadide tootja Windoor menetluse kolmeks kuuks peatada. Toona selgitas Windoori omanik Mailis Lintlom, et firma ootab Stockholmi arbitraažikohtu otsust, mis võib nende sõnul muuta kogu kohtuvaidluse käiku.

Windoor nõuab Eesti kohtus KredExilt kindlustuspoliisi täitmist ja hüvitise väljamaksmist. Stockholmist tuleva positiivse otsuse korral saanuks Windoor Kasahstanis tekkinud kahju hüvitatud. Siis kadunuks ka KredExil kohustus kindlustuspoliisi alusel midagi hüvitada, sest kompensatsiooni maksab kahju tekitaja.

Jaanuaris saigi Windoor Stockholmi arbitraažikohtus võidu Kasahstani riigifirma Diplomat Stroi Service üle, vahekohus mõistis Kasahstani ettevõttelt välja 22 708 553 eurot koos viivistega. Seejärel jäädi ootama Kasahstani kohtu tunnustamisotsust, mida aga ei ole siiani tulnud ning Windooril tuleb jätkata kohtuvaidlust KredEx Krediidikindlustus ASiga.

Seitse köidet ja poolteist kohtupäeva

Kuigi menetlus on mahukas, tuleb kohtuniku sõnul võtta materjal läbi pooleteise päevaga. Sama materjali taasesitamist kohtunik ei tolereeri.

Windoor esindajad on Reimo Hammerberg ja Veikko Puolakainen. Justkui telediktor võttis Hammerberg kogu loo kokku. Windoorile pakuti projekti Kasahstanis, mille raames tuli projekteerida, tarnida ja paigaldada. Projekti eripära oli aga kaheaastane maksetähtaeg, mis oli ettevõtte bilanssi arvestades pea võimatu ettevõtmine.

Projekti kogumaht oli ühtekokku 25 miljonit eurot. Esimene finantseerimisleping sõlmiti 2012. aastal, viis miljonit eurot krediiti andis Unicredit pank, kelle asemele tuli hiljem Swedbank. 2013. aasta märtsis andis Nordea pank veel 20 miljonit eurot. Pangad nõudsid krediidikindlustust, mille kohta tulid pakkumised Eesti KredEx Krediidikindlustuselt ja Zürich Krediidikindlustuselt.

Valik Eesti kasuks

Hammerberg rõhutas, et kuna KredEx on Eesti riiklik kindlustusandja, kes pakkus ka soodsamaid tingimusi ja oli selgelt Windoori kindlustamisest huvitatud, langeski liisk KredExile. Hammelberg luges kohtusaalis ette, et 2012. aastal moodustas Windoori makstud kindlustuspreemia KredExile 10%, 2013. aastal ligi 10% ja 2014. aastal 8% käibest. Ta rõhutas, et on selge, et Windoor oli KredExile oluline klient.

2014. aasta sügisel esitas Windoor KredExile taotluse kindlustushüvitise saamiseks, kuna lepinguga kindlustatud kommertsrisk oli realiseerunud ja kokkulepitud kindlustusjuhtum saabunud. Hüvitise väljamaksmisest KredEx keeldus ja tühistas kindlustuslepingud. 2015. aasta jaanuaris esitas Windoor hagi KredExi vastu ja nõudis kindlustuslepingu täitmist.

KredExi esindaja Paul Kerese sõnul on Windoor hakkama saanud kindlustuspettusega, mis seisneb selles, et Windoor sõlmis investeerimislepingu, mille maht on 53 miljonit eurot. Kerese hinnangul ei läinud Windoor Kasahstani mitte fassaade ehitama, vaid arendama. Windoori esindaja Hammerberg märkis, et 53miljoniline investeerimisleping on tõenäoliselt võltsing, mille on teinud Eesti endine aukonsul Kashstanis Bibigul Balbõk.

Loe põhjalikumalt Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785