2. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kiirelt kivistuvad kipspõrandad

Kahjuks ei tea veel paljud, et betoonsegude kõrval on sobivaks alternatiiviks kaltsiumsulfaatsegust valatud põrandad, mille kuivamisaeg on kordades lühem ning vajaliku kihi paksus märkimisväärselt õhem kui betooni puhul. 

„Kaltsiumsulfaatsegust (CA) põrandavalu koosneb anhüdriit-kipsist, täitematerjalist, milleks on lubjakivi ja liiv ning lisanditest, mis vee lisamise järel kivistuvad,“ rääkis Knauf Tallinn UÜ tehniline konsultant Karli Kleemann. Ta sõnas: „selline põrand on peale põrandavalu käidav juba 24 tunni ja koormatav kolme päeva pärast.“

Kihi paksus

Kipspõrandatel on betoonpõranda ees rida eeliseid – näiteks ei vaja kaltsiumsulfaatsegust põrandad terasarmatuuri ning neil on piisavad tugevusomadused (enamasti C25) elukondlike ruumide jaoks, et valada betoonist õhem kiht. Valades Knauf FE50 ujuvpõrandana, saab vajalik valu paksus olema vaid 35 mm.

Aeg

Põrandavalu tehakse segupumbaga kuivsegust ja veest otse ehitusplatsil, misjärel kantakse mört 40 mm vooliku abil valatavale pinnale. Nii on võimalik ühe vahetuse jooksul valada kuni 1000 m² pinda. 

Tasandatavus

Tänu vedelale konsistentsile tasandub segu peaaegu automaatselt. Kaltsiumsulfaatsegust põrandavalu puhul jääb ära betoonisegudele iseloomulik kopteriga tasandamine. Piisab spetsialistist, kes värske valukihi tasanduslati abil läbi raputab, kõrvaldades õhumullid ja saavutades täiesti sileda pinna. 

Väike mahukahanemine

Kuni 1000 ruutmeetrised ilma põrandakütteta pinnad ei vaja paisumisvuukidega jaotamist.  Kipspõrand kivistub kogu paksuses ühtlaselt ning põrandapinna üleskerkimist nurkadest ei teki.

Põrandaküte

Kipspõrandad sobivad ideaalselt põrandaküttega ruumidesse. Segu valgub tihedalt ümber küttetorude, olles samaaegselt hea soojusjuhtivusega, tagades ühtlase soojuse hajumise tasanduskihist ruumi õhku. Tänu sellele, et põranda kiht ei ole väga paks, kulub põranda ja seeläbi ruumi kütmisele vähem aega ning kütmisega võib alustada juba vaid nädal peale põrandavalu.

Niisked ruumid

Kipspõrand sobib kõikide põrandakatetega. Tähtis on, et pind oleks vajadusel lihvitud ja krunditud ning jääkniiskus põrandakattest sõltuvalt lubatud piirides. Vannitubade ja elumajade niiskete ruumide põrand peab olema suletud hüdroisolatsiooniga nii, et niiskus ei tungiks tasanduskihti. Samuti tuleb käituta mistahes teise aluspõranda korral. Sõltuvalt ehitusfüüsilistest nõuetest ja konkreetsetest tingimustest võivad Knaufi valupõrandad olla kas tasanduskihina aluspõranda peal, valukihina aluspõrandal oleva eralduskihi peal või ujuvpõrandana isolatsioonimaterjali peal.

Põrandate planeerimisel ja ehitamisel tuleb iga konstruktsiooni liigi jaoks arvesse võtta eraldi ehitusnorme ja -standardeid ning konkreetseid ehitusplatsi tingimusi. Knaufi kaltsiumsulfaatpõrandate valamisele keskendunud Kipsivalu OÜ oskab nõustada ning pakkuda väga erinevatesse tingimustesse sobiva parima lahenduse.

Selle artikli ilmumist toetas:

Kipsivalu OÜNooruse 9, Tabasalu76901 Harjumaa[email protected]

www.kipsivalu.ee

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785