8. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rautakesko: vaikelu ehitusturul jätkub 

Möödunud aastal suutis ehitusturg positiivselt üllatada ning sektor on võrreldes masuaastatega  jõudsalt kosunud. Samas turu väljakutsed jätkuvad ka tänavu ning laiemalt turu mõistes suurt kasvu oodata ei ole, kirjeldab Rautakesko AS-i ärimüügi direktor Madis Sander.

Järgneb Rautakesko AS-i ärimüügi direktori Madis Sanderi arvamus.

Segmendina võib kasvupotentsiaali näha eluasemete kinnisvaraturul, eelkõige paremates piirkondades asetsevatel kortermajadel. Võimalikku tõusu võib oodata ka äribüroode ehitustel.

 Kuna riiklikud investeeringud ja Euroopa Liidu rahaline kate ehitusprojektide finantseerimisele on oluliselt vähenenud, ei saa oodata ka olulist kasvunumbrite suurenemist. Suures osas dikteerib sektoris toimuvat riik, kes peamise kliendi ja tellijana on oma investeeringuid nii tuleval kui 2015. aastal oluliselt vähendanud.

Tänavu saavad otsa ka eurorahad ning järgmise rahastamisperioodi vahendid avanevad olulisemas osas alles ülejärgmisel aastal ning ka siis jäävad need eelmisest perioodist oluliselt tagasihoidlikumaks.

 Ehitusmaterjalide hinnad samal tasemel

Ehitusturu kokkutõmbumine survestab peamiselt hindasid, mis Eesti turul on dikteeritud tööjõukulude suurenemisest. Ehitusmaterjalide hinnad on jäänud praktiliselt samale tasemele ning võib eeldada, et muutust ei ole oodata ka pikemas perspektiivis. Seda seetõttu, et tellijapoolne surve hindadele on tugev, kandudes nii üle ka hindadele.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785