Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: kinnisvaratrend on kuluefektiivne pinnakasutus

Colliersi analüütikute turuülevaate kohaselt on kõigis kinnisvarasektorites olulisemaks trendiks pinnakasutuse tõhusus, ainult toidukaupluste ketid panustavad kiirele laienemisele.

Büroopindade turul on nõudlus A-klassi büroohoonete järele jätkuvalt kõrge, selgub ärikinnisvarateenuse pakkuja Colliersi turuülevaatest. Praktika on näidanud, et uute hoonete täituvus kiireneb pärast nende valmimist. "Siinkohal võib näiteks tuua Sakala 10/Kentmanni 4 ärimaja, mille üürnike otsimine võttis kokku 1,5 aastat. Samas kui pool hoonest üüriti välja alla poole aasta jooksul pärast hoone valmimist," kommenteerib Colliers.

Populaarsed on ka B1-klassi büroopinnad, mis on parim alternatiiv üürnikele, kes otsivad kvaliteeti, kuid eelistavad madalamaid rendihindasid. Vabade pindade hulk väheneb pidevalt ja üürihinnad on aastases võrdluses näidanud 6-10% tõusu.

„Hetkel on kõigis kinnisvarasektorites kuum teema pinnakasutuse tõhusus, ainult kaubandussektoris on toidukaupluste ketid siiani keskendunud võimalikult kiirele laienemisele, et positsioone kindlustada," kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno. Samas otsustas 2014. aasta alguses üks juhtiv toidukaupluste kett, et vähendab oma hüpermarketi pinda ja annab vabanenud ruumi üürile. See võib Tinno sõnul olla uus trend kaubanduspindade sektoris.

Kuna paljud varem üürniku staatuses olnud ettevõtted on kolimas eritellimusel ehitatud hoonetesse, on tööstus- ja logistikasektoris vakantsusriski kasvu oht. Samas on aasta alguses olnud märgata nõudluse kasvu suurematele, üle 1300 m2 suurustele tootmis- ja laopindadele, mis tasakaalustab selle vakantsusriski, lisas ettevõte.

Investeerimisturul algas tänavune aasta suhteliselt vaikselt ega saa olla kindel, kas investeeringute maht suudab eelmise aasta tasemele järele jõuda, märkis Tinno. "Loodetavasti on järgmised kuud aktiivsemad ja turul toimuvad ka mõned suuremad tehingud, mis annab lootust, et eelmise aasta investeeringute kogumahtu on võimalik ka sel aastal saavutada," lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785