Autor: Ken Rohelaan • 20. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Irest Ehitus - nõutud ehitusettevõte Venemaal

Rohkem kui kümnendi idanaabrile ehitanud Irest Ehituse juht ja suuromanik Rein Kiudsoo on saavutamas soovitud eesmärki Venemaal. Tänavu peaks käive jõudma 25–30 miljoni euroni, mis on Kiudsoo sõnul just see piir, millest tema jõud veel üle käib.

“Mulle meeldib kõike hoida enda kontrolli all, kaasa arvatud, mida töömehed teevad. Mulle meeldib olla kõigega kursis. 25–30miljonilise käibega suudan ma veel kõike kontrollida,” ütles Kiudsoo. “Meile on Venemaal pakutud igasuguseid kaubanduskeskusi, et tulge ehitage veel, aga me ei taha 20–30 miljoni eurosest käibest suuremaks kasvada. Parem teeme 2–3 kauplust hästi kui viis kehvalt,” iseloomustas ettevõtte strateegiat Kiudsoo, kes käis mullu 40 korda Venemaal objektidel. Iresti juht selgitab, et talle meeldib otsuseid kohapeal ja kohe vastu võtta. Kuigi vahel võib see tema enda hinnangul viga olla, meeldib talle muutustele kiiresti reageerida.

Selleks aastaks on Irestil Venemaal kaks suurt lepingut, mis hõlmavad kumbki ligi 12 000 m2 keskuse ehitamist. Esimene on Soome firma Kesko toidukauplus K-Ruoka ja teine K-Rauta ehitusmaterjalide pood. Kuigi tellija palvel ei saa Kiudsoo ehituslepingute hinda avaldada, jääb see tema kinnitusel 10 miljoni euro kanti. Firmajuht usub, et 2014. aasta tuleb Iresti jaoks käibelt seni edukaim, oodata on 25–30 miljoni eurost müügitulu.

Ehituse alustamine Venemaal ajamahukas. Kiudsoo sõnul saab Eestis hakata ehitama kohe, kui alltöövõtjaga on kokkulepe saavutatud. Venemaal mitte. “Kui hakata Venemaal alltöövõtjaid valima, tuleb viis lipsustatud härrat, hästi lõhnastatud ja diplomaadikohvriga. Ütlevad, et mingit probleemi ei ole. Kui saad kellegagi kokkuleppele, siis probleemid algavad,” iseloomustas Iresti juht olukorda.

Vabandused alati varnast võtta. Samuti võib teisel pool idapiiri uute ehitajatega tihti tekkida probleeme, et mehed ei suuda kuidagi töödega alustada. “Täna on reede! No kes siis reedel alustab?” toob Kiudsoo ehitajate vabandustest ühe näite. “Esmaspäeval? Raske päev... no kuidas esmaspäeval? Teisipäeval alustame,” jätkavad mehed pärast nädalavahetust tööde edasilükkamisega.

Loe pikemalt 20. jaanuari Äripäeva paberlehest.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785