Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 23. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

S&P: Rootsi kinnisvara hindades 25% õhku

Reitinguagentuuri S&P hinnangul on Rootsi kinnisvaraturul hinnad kuni 25% ülehinnatud - peapõhjuseks peab agentuur väga madalaid laenukulusid.

Turg on tasakaalust väljas. "Perspektiivis tuleb tasakaalupunkti tagasi jõuda, kus kinnisvara hinnad on jälle kooskõlas inimeste palgatõusu tempoga," ütles agentuurile Bloomberg S&P analüütik Stockholmis Alexander Ekbom.

Rootsi suurpankade teatel on kinnisvara hinnatõusu taga asjaolu, et suurlinnades, kus elanike arv kasvab, ehitatakse liiga vähe uusi elamispindu.

Kõige olulisem tegur kiire hinnatõusu põhjustajana on madalate intressimääradega keskkond, ütles Ekbom.

Sarnaste probleemidega heitlevad ka Taani ja Norra, mis üritavad samuti oma kinnisvaraturul tasakaalu taastada ning kus elanike laenukoormus on rekordiliselt kasvanud.

Rootsit, Norrat ja Taanit, millel kõigil on tipptasemel AAA reiting stabiilse väljavaatega, on tabanud sarnane saatus nagu teisi rikkaid riike eesotsas Šveitsiga, kus pretsedenditu rahapakkumise kasv on kinnisvaraturul tekitanud suured moonutused.

Rootsi ametivõimud on üritanud laenukasvu pidurdada, ilma et majanduskasv või tarbijahinnad sellest kannataksid. Kuna aga ülejäänud majanduses on probleemiks pigem hinnatõusu kiire aeglustumine ja isegi deflatsioon, andis Rootsi keskpank survele järele ja kärpis sel nädalal enim jälgitud baasintressi määra 25 baaspunkti võrra 0,75%-le. Rootsi pangad rehkendasid intressimäära languse kiiresti sisse ka eluasemelaenude intressimääradesse.

Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves on korduvalt öelnud, et rootslaste suur võlakoormus on risk, mida keskpanga rahapoliitika ei saa eirata.

Majapidamiste laenukoormus moodustab Rootsis 170% kasutada olevast sissetulekust. Võlakoormus on kasvanud, kuna rootslased on eelistanud laene, mis nõuavad vaid intresside tasumist - eluasemelaenu tagasimaksmiseks kulub Rootsis finantsinspektsiooni andmeil keskmiselt 140 aastat. Ja et tuleval aastal on Rootsis valimised, pole valitsus kiirustanud vastu võtma seadusi, mis survestaks inimesi laene tagasi maksma. Niisamuti on jätkuvalt jõus osaline maksuvabastus eluasemelaenu intressidele.

"See on samuti üks tegur, kui analüüsida, miks laenukoorem on kasvanud," ütles Ekbom. 

Mitmete analüütikute arvates tuleks eluasemelaenuintresside maksusoodustust kärpida.

Ekbom ei välista võimalust, et tasakaalutust Rootsi kinnisvaraturul saam tasandada ka elanike tulude kasvu, mitte tingimata järsu hinnakorrektsiooni kaudu. "Korrektsioon võib toimuda ka sissetulekute kasvu kaudu, kui see edaspidi ületab kinnisvarahindade tõusu," ütles ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785