25. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus andis Kakumäe jahisadama arendusele rohelise tule

Kakumäe jahisadamat arendav ettevõte sai Riigikohtust kinnituse, et jahisadama detailplaneering on siiski kehtiv.

„MTÜ Kakumäe Selts ja viis Kakumäe elanikku on aastaid püüdnud jahisadama detailplaneeringut tühistada, väites, et uus jahisadam rikub elukeskkonda. Erinevad kohtuastmed seda arvamust ei jaganud, ka Riigikohus ei võtnud kassatsioonikaebust menetlusse, seega saab täna lõpuks öelda, et üks üsnagi kafkalik protsess on lõppenud,“ ütles OÜ Kakumäe Jahisadam juhatuse liige Sander Kaus.

„Ilmselt olen ma vaimselt piiratud, kuid ma ei saa tõepoolest aru, kuidas üks lumivalgeid purjeid täis jahisadam elukeskkonda rikub – kas Pirital on elu jahisadama tõttu rikutud?“ küsib Kaus.

Kaus sõnul pole kakumäelaste hirmudel mingit alust – kõik uue jahisadama rajamisega seonduvad aspektid on hoolikalt läbi uuritud. „Kõik vajalikud keskkonnamõjude hindamised on saanud keskkonnaministeeriumis vajalikud kooskõlastused,“ selgitas Kaus. „Keskkonnamõjude hindamise raames on eksperdid teinud kokku 27 uuringut, mille tulemused seavad nägemusele tulevasest jahisadamast kindlad raamid.“

Praeguse seisuga on Kakumäe jahisadamasse kavandatud 250 kaikohta kuni 8 meetri pikkustele veesõidukitele. „Suuremaid aluseid mahub sinna loomulikult vähem,“ täpsustas Kaus. „Lisaks kaidele kerkib kaldale sadamahoone, kus on vajalikud ruumid sadamateenuste osutajatele, majutusasutus ning söögikohad.

Merepiirist kaugemale on arendajatel kavas ehitada väiksemaid kortermaju ja tõenäoliselt veel teisigi üldkasutatavaid hooneid.“ Tulevasest jahisadamast hakkab kulgema ka ligi poole kilomeetri pikkune rannapromenaad Merirahu elamupiirkonnani. Kakumäe jahisadama ümbruse väljaarendamisse on plaanis investeerida ca 65 miljonit eurot.

Kakumäe jahisadama ja lähiümbruse detailplaneering lubab rajada 16,74 ha suurusele planeeringualale jahisadama, mitmeotstarbelise sadamahoone ja korterelamutega kohaliku keskuse, seejuures antakse rajatavad avaliku kasutusega kõnniteed ja platsid tasuta ja tähtajatult Tallinna linna kasutusse.

Detailplaneeringu koostas OÜ Ateljee Süd. Planeeritav maa-ala asub Kakumäe poolsaarel eksklusiivsete elamurajoonide vahel, endise kalasadama ja selle lähiala territooriumil. Ala piirneb mere, renoveeritud tootmishoone, sadama ning uute arendatavate elamualadega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785