31. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nelja ministeeriumi ühishoone ehitushange kukkus läbi

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) väljakuulutatud nelja ministeeriumi ühishoone ehitustööde kontsessiooni riigihankele laekus tähtajaks neli kontsessioonitaotlust, mis ületasid oluliselt eeldatavat maksumust, teatab RKAS.

Odavaim pakkumus ligi kaks korda eeldatust kõrgem

Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimehe Jaak Saarniidu sõnul ületas pakkujate küsitud üürihind eeldatavat maksumust. Odavaim pakkumus oli 17,85 eurot ruutmeetri kohta kuus, samas kui eeldatav maksumus oli 10,80 eurot ruutmeetri kohta kuus.

„Nüüd tuleb saadud tagasisidet põhjalikult analüüsida ning vaadata üle ka meie endi senised prognoosid ning leida lahendus, kuidas edasi minna ja arutada seda ministeeriumidega,“ lisas Saarniit.

Nelja ministeeriumi ühishoone rajamine on unikaalne projekt, kus ühte asukohta kolib neli ministeeriumit. Plaanide kohaselt võimaldaks hoonekompleks kümne aasta jooksul kokku hoida miljoneid eurosid.

Rahandus-, majandus- ja kommunikatsiooni, sotsiaal- ning justiitsministeeriumi ühiskompleks koos kahe maa-aluse parkimiskorrusega on kavas ehitada Tallinnasse Suur-Ameerika 1 ja Väike-Ameerika 2 kinnistule ehk rahandusministeeriumi praeguse hoone asemele ja selle taga oleva staadioni vahele.

Uus hoone senistest energiasäästlikuim

Riigi kinnisvarastrateegia võtmesõna on säästlikkus. Nelja ministeeriumi koondamine kaasaegse töökeskkonnaga ning energiatõhusasse hoonekompleksi aitab riigil hoida kokku hoonete ülalpidamiskulu. Luuakse töökeskkond, mis võimaldab tihedamat koostööd ministeeriumide vahel, tugiteenuste ühildamist ning nii parema teenuse pakkumist elanikele.

Kõiki üldruume, näiteks suur saal, arvutiklass, pressikonverentside ja nõupidamiste ruumid, jagavad ja kasutavad ministeeriumid kordamööda.

Täna on nelja ministeeriumi kasutuses kokku 20 735 ruutmeetrit büroopinda, mille pinnakasutus ei ole efektiivne ning energiatarve suur. Ka vajavad hooned lähiaastatel märkimisväärseid investeeringuid.

Esimest korda Eestis nii ulatuslikult koos teiste kaasaegsete energiasäästu meetmetega kasutatav topeltfassaad tagab hoones hea sisekliima ja loomuliku valguse ning võimaldab kütte- ja jahutuskulude kokkuhoidu.

Ministeeriumide kolimine madala energiatarbega ja efektiivse pinnakasutusega ühishoonesse võimaldab hakkama saada 14 420 ruutmeetri büroopinnaga. Energiatarve väheneks uues hoones enam üle poole võrra aastas.

Uute hoonete rajamisel on energiatõhususe miinimumnõue täna 160 kWh/m² aastas. Alates 2019. aastast peavad kõik rajatavad avaliku sektori hooned olema liginullenergiahooned. Nelja ministeeriumi uue ühishoone kavandatud energiatarve on 100-120 kWh/m² aastas.

Hoonekompleksi on projekteerinud EA Reng AS.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785