12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik ehitusturust: eratellimused ei suuda ületada avaliku sektori omi 

Statistikaameti värkse analüüs toob välja, et ehitussektor veel kasvumärke ei näita, olles teist kvartalit järjest languses.

Teist kvartalit järjest oli languses ehitustegevus, kus erasektor ei suuda kompenseerida valitsussektori vähenenud nõudlust. Eluasemeinvesteeringud näitavad siiski kasvumärke, seisasb kirjas Rahandusministeeriumi kommentaaris Statistikaameti poolt avaldatud II kvartali majandustulemustele.

"Statistikaameti esialgsel hinnangul Eesti majanduskasv teises kvartalis veidi kiirenes. Aastases võrdluses kasvas SKP 1,3 protsenti ja esimese kvartali suhtes 0,1 protsenti. Kiiremat kasvu hoiab tagasi endiselt nõrk nõudlus nii sise- kui välisturul," märgib Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben.

Abeni sõnul oli Eesti majandususaldusindeks teises kvartalis võrreldes esimesega pisut madalam, mida mõjutas oluliselt ehitussektori süvenev mure vähese nõudluse pärast.

"Vaatamata sellele SKP kasvutempo ei aeglustunud võrreldes esimese kvartaliga. Majanduskasvu vedas välisnõudluse toel tööstussektor, kus tugeva panuse andsid töötlev tööstus ja energeetika," märkis Aben. 

Kasv jätkus ka eksportivas teeninduses nagu logistika ja turismindus. Siseturule orienteeritud tegevusaladest läks hästi kaubandusel ning info- ja sidesektoril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785