19. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ lõpetajad saavad boonusena ehitusinseneri esmase kutse

Sel suvel saavad TTÜ ehituse eriala lõpetajad koos ülikooli lõpudiplomiga ka ehitusinseneri esmase kutse.

Kutseseadusest ja ehitusseadusest lähtuvalt annab TTÜ oma ehituserialade lõpetajatele tööturule sisenemiseks lisaks akadeemilisele kraadile ka esmase kutse.

„TTÜ-le esmase kutse andmise õigus anti Inseneride Kutsenõukogu otsusega selle aasta juunis. Sel suvel antakse TTÜ lõpetajatele 13 ehitusinseneri, 59 diplomeeritud ehitusinseneri ja 16 diplomeeritud teedeinseneri esmast kutset. Edaspidi on kavas lisada sellesse loetellu veel kütte-, ventilatsiooni- ja jahutusinseneri, veevarustuse- ja kanalisatsiooniinseneri, ja teiste ehitusinseneriõppega kokku sobivate esmaste kutsete väljaandmise õigused,“ tõi TTÜ ehitusteaduskonna õppeprodekaan professor Siim Idnurm välja.

Eesti Ehitusinseneride Liidu kutsekomisjoni esimees ja Inseneride Kutsenõukogu aseesimees ehitusinsener Heiki Meos selgitab, et Euroopa kvalifikatsiooniraamistiku kehtestamisel võeti vastu sellel põhinev kaheksatasemeline Eesti kvalifikatsiooniraamistik.

„Kui raamistiku algne mõte oli hariduspõhisus, siis Eestis otsustati see siduda ka kutsetega. Nii on lihtsam teistes riikides selgitada, millel põhineb meie välja antud kutse. Samuti on seda kutset hõlpsam võrrelda teistel alustel välja antud kutsetega. Ainult haridusel põhinev esmane kutse tõendab õppekavade vastavust kutsestandarditele, kuid ei anna õigust tegutsemiseks vastutava spetsialistina ehitusseaduse mõttes. Esmane kutse antakse kooli lõpetamisel koos lõpudiplomi või -tunnistusega ja on tähtajatu,“ kinnitab Heiki Meos.

TTÜ ehitusteaduskonna Tööstus-ja tsiviilehituse õppekava kõikide peaerialade lõpetajad saavad diplomeeritud ehitusinseneri esmase kutse üldehituse alal, mis Euroopa kvalifikatsiooniraamistiku EQF kohaselt vastab tasemele 7.

Transpordiehituse teedeehituse ja sillaehituse peaerialade lõpetajad saavad diplomeeritud teedeinseneri esmase kutse teedeehituse erialal, samuti 7 tase, TTÜ Virumaa Kolledži Hoonete ehituse õppekava lõpetajatele omistatakse ehitusinseneri esmane kutse, tase 6, üldehituse alal.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785