3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: kipsplaatidel vohavad mürkseened ohustavad lõpptarbija tervist

Vaatamata mitmetele uuringutele elamuehituses kasutatava kipsplaadi kahjulikust mõjust inimese tervisele, on Eesti kipsplaatide kasutamisel Euroopas teisel kohal.

Kipsplaadi muudab tervisele ohtlikuks niiskus, mille mõjul saab populaarsest ehitusmaterjalist seoses suure paberi- ja kartonisisaldusega edukas kasvulava mürgistele hallitusseentele.

Sageli on kipsplaadile siginenud hallitust keeruline märgata, sest plaadid on enamasti kaetud viimistlusmaterjalidega nagu keraamilised plaadid, värv või tapeet. Tegelikult on niiskus aga suuteline tulema läbi keraamiliste plaatide vuukide ning nende alla paigaldatud niiskustõkke, imbudes kõige all asuvasse kipsplaati.

Oma loomulikus olekus on kipsplaat tervisele ohutu, kuid niiskust saadest hakkavad seal vohama mürkseened, mille tekkimiseks piisab ka betoonist välisseinast talvel imbuvast niiskusest, kondensatsiooniveest või koguni 85-protsendilisest õhuniiskusest, kui näiteks välisseinas kasutatud kipsplaadi ja seinakarkassi vahel on seisev õhk. Siseruumis tekitavad kipsplaatidele niiskust näiteks toidukeetmine ja duši all käimine. Kui tekkinud niiskust korralikult välja ei ventileerita, tekibki hallitus.

Hallitusseened eritavad oma kuivanud eoste abil mürke ehk mükotoksiine, mida seened  levitavad võitluseks teiste seente ja bakteritega. Need on tugevad mürgid, mis mõjutavad eelkõige närvisüsteemi rakke ja peaaju sünapse, samuti immuunsüsteemi rakke. Vigane immuunsüsteem võib tekitada näiteks allergiat või vähki, peavalu, kurnatust, neerukahjustusi, mäluhäireid.

Ohutuks ehitamiseks tuleb materjale valides hoolega mõelda, kas need võivad oma asukohas märjaks saada. Ohutu pole ka kiire ja valel aastaajal ehitamine, mille käigus ei lasta betoonseintel või -vundamendil enne kipsplaadi paigaldamist korralikult kuivada. Hallituse tekkimise vältimisele aitab kaasa ka õige küttesüsteem ja pigem varasem kütteperioodiga alustamine. Kahjuks ei jälgi Eestis kipsplaatide kasutamise korda ükski ametkond, sest ehitusseadus ei nõua seda.

Alternatiiv kipsplaadile on vee- ja niiskuskindel TYCO ehitusplaat

„Eesti ehitusturul pakutakse mitmeid erinevaid niiskus- ja veekindlaid materjale, kuid tihti aetakse segamini mõisted niiskus- ja veekindel ning niiskust või vett blokeeriv.  Niiskus- või veekindluse all tuleks mõelda üldjuhul fakti, et toode ja selle omadused ei muutu pidevas niiskes keskkonnas, kuid see ei tähenda tingimata seda, et see toode vett või niiskust sisse ei imaks või endast läbi ei laseks,“ selgitab Tyco Europe OÜ tegevjuht Tanel Türna.

Ta lisab, et TYCO ehitusplaat on veekindel ja vett blokeeriv ehk ei lase endast läbi  vett ega niiskust. Toode on suletud pooridega – st veemolekulil lihtsalt ei ole ruumi kuhugi sisse minna. Tulemuseks on lahendus, mis blokeerib vee ja niiskuse ning mis ei hallita ega kopita ka pidevalt märjas keskkonnas olles. Plaadi peamised eelised tänaste levinud märgade ruumide ehituslahenduste ja hüdroisilatsioonide ees on lihtsus, kiirus ning ajaline ja kokkuvõtvalt ka rahaline kokkuhoid.

TYCO ehitusplaadis on kombineeritud mitmed omadused ning kasutusvõimalused: ehitusplaat vaheseinte ehitamiseks, auru- ja veetõke, soojusisolatsioon ja ideaalne materjal mitmesuguste erikujuliste vormide tegemiseks nagu aurusauna pingid, riiulid, valamualused, dušikabiinid jne.

TYCO ehitusplaadi sisuks on pressitud polüstüreenvaht (inglise keelne lühend XPS-foam). Veekindel vahtsüdamik on mõlemalt poolt kaetud klaasvõrkriide ja polümeertsementmördiga, et tagada plaadi jäikus ja vastupidavus. Selline pind on koheselt valmis plaatimistöödeks.

Miks kasutada TYCO ehitusplaati?

• reaalne ajaline ja rahaline kokkuhoid, lihtne paigaldada• kerge transportida ja tõsta (näiteks erinevate korruste või ruumide vahel liikudes)  - 12,5 mm paksuse plaadi ruutmeetri kaal on vaid ca 2,7 kg• vastupidav nii ehitamise käigus kui ka juba paigaldatud kujul• väga suur kasutusvaldkond (võimalus teha erinevaid vorme, kaardus seinu jms)• ei tolma ega määri (puudub pideva koristamise vajadus)• paigaldust saab teostada ka üks ehitusmees – võit ajas ja rahas• põleb halvasti ja põlemise käigus ei erita mürgiseid gaase – tulekindluse klass Bfl - S1• garanteeritud vee- ja niiskuskindlus igast suunast (tavalise hüdroisolatsiooniga tehes kaetakse ja kaitstakse vaid materjali üks pool ja ei saa garanteerida, mis toimub näiteks kipsplaadi teisel pool)• reaalselt vett mitte läbilaskev materjal, mis ei vaja lisahüdroisolatsiooni• tänu niiskuskindlusele on välistatud tervisele kahjulike hallitusseente tekkimine TYCO ehitusplaadi peal või sees

 

Selle artikli ilmumist toetas TYCO Europe OÜ

www.tyco.fi

 

 

Foto: TYCO
Foto: TYCO
Foto: TYCO
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785