24. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Einstein: täiuslik eksport vajab kogu ehitussektori koostööd

Kunda Nordic Tsement AS juhatuse esimees Meelis Einstein valiti tagasi Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) juhatuse esimeheks. Ehitusuudised.ee uuris, mida peab uus juhatus oluliseks lähiaastatel.

"Eks ikka liikmete ja nende esindamine on olnud läbi aegade ja on ka tulevikus olulisel kohal," märkis Einstein kõhklematult.

"Väga oluline on kohalike materjalide kasutamine meie ehitusturul, eriti teedeehituses. Oleme käinud regulaarselt Maanteeametis ja arutanud Eesti ehitusmaterjalide kasutusvõimalusi. Õnneks oleme nüüd leidnud ka mõistmist," rääkis Einstein.

"Teeme selles valdkonnas Maanteeametiga ja Tallinna Tehnikakõrgkooliga tihedat koostööd, et uurida ja tõestada kohalike materjalide sobivust meie teede ehitamisel. Kui varasemalt sooviti, et meie teid kataks graniitkillustik, mis on hinnalt Eestile üle jõu, siis praegune Maanteeameti juhtkond on koostöös uute lahenduste leidmisel konstruktiivne. Töö käib," lisas Einstein. 

Eksport vajab komplektseid lahendusi

Suur väljakutse on Einsteini sõnul kindlasti ekspordi kasvatamine. "Kui soovime rohkem eksportida, peame vaatama komplektsematele lahendustele. Siinkohal tahame teha rohkem koostööd ehitajatega. Turgudel, kus ollakse nõus rohkem maksma, soovitakse üha enam valmislahendusi," märkis Einstein. Ta tõi näiteks Norra turu, kus makstakse meelsamini juba valmis maja eest kui juppide eest. 

"Sel aastal plaanime külastada ka naaberriikide erialaliite, sel aastal kindlasti Rootsi," lisas Einstein.

Vaidlus riigiga vajab konkreetseid lahendusi. Riik takistab turu arengut.

Einstein tõi väga olulise teemana vaidluse keskkonnatasude osas. EETL vaidlustas riigi plaani tõsta järsult keskkonnatasusid, mille kohta saadeti ka kiri õiguskantlerile. Õiguskantsleri hinnangul oligi valitsuse ettepanek vastuoluline, kuid valitsus ei ole seda arvesse võtnud.

"Läheme selle teemaga edasi. Meie õigusi on rikutud ja riik peab mõistma, et paneb meid võrreldes naabermaadega ebavõrdsesse seisu. Riik peab mõistma, et praegu tekitatakse olukord, kus saeme ise oma ekspordivõimekuse oksa," ütles Einstein.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785