8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Tallinna ja Riia büroopindade turu võrdlust

Tallinna ja Riia büroopindade turul on alates eelmisest aastast positiivsed trendid – hinnad arenevad tõusvas ning vakantsuse määr alanevas joones.

Tallinna ja Riia äripindu võrdles Arco Vara AS äripindade osakonna juhataja Priit-Martti Ojari .

Olukord Tallinnas

I kvartalis oli nõudlus enim A ja A+ büroopindade järele kesklinnas suurusega ca 100-300 m2. Väike nõudlus on büroopindadele, millele on keerulisem üürnikku leida, asuvad kesklinnas amortiseerunud hoonetes, kus ei ole parkimist ning büroopind on väga suur ja jagada seda ei ole võimalik.

Samas hakkab ilmselt nõudluse-pakkumise dünaamika tulevikus muutuma, kui turule jõuavad uued suured ärihooned Ülemiste Citys, Pärnu maanteel nn Kalevi kommivabriku piirkonnas ning kesklinnas Laeva 2 ehk Navigator ja Sakala 10.  Nendesse kolivatest klientidest jääb üle vakantsi, mis mõjutab ruutmeetri hinda, eriti väljaspool kesklinna.

Olukord Riias

Riia büroopindade turul jätkub vakantsuse määra alanemine ning üürihinnad on ka tõusutrendis. See on otseselt seotud majanduse taastumisega 2012. aastal.

Eelmise aasta lõpupoole võis A ja A+ kvaliteediga kuni 250 m2 büroopindade hinnad tõusta isegi kuni 25%. Samas B klassi kvaliteediga ning suuremate pindade kui 250 m2 hinnad tõusid ainult ca 5%. Hindade kasv ja stabiilsus on saavutatud ainult nendel büroohoonetel, kes suudavad pakkuda väiksemaid pindu (kuni 250 m2) ning parkimiskohta iga 50m2 kohta.

2012. aastal ehitati Riias üks uus äripindade hoone „Jupiter Centre“ ning rajamisel on veel multifunktsionaalsed ärihooned Z-Towers Pardaugavas ja uude SRS keskusesse Ciekurkalnsis.

Hinnad Tallinnas

Büroopindade hinnaklass viimane poolaasta (2012 IV kvartal - 2013 I kvartal):

A ja A+: 14-16 EUR+KM/m2, lisanduvad kõrvalkulud. Pigem erandina esineb kõrgemat hinnaklassi: 18-20 EUR+KM/m2.B-klass kesklinnas: 4-4,50 kuni 10 EUR+KM/m2, lisanduvad kõrvalkulud. Hinnad sõltuvad hoone üldisest seisukorrast, korrusest, parkimisest, lifti olemasolust, küttesüsteemi ja tehnovõrkude seisukorrast.

Hinnad Riias

Büroopindade hinnaklass viimane poolaasta (2012 IV kvartal - 2013 I kvartal):

A klassi keskmised hinnad Riias: 9-14 EUR/m2. Lisanduvad kõrvalkulud (kommunaalkulud) ning lisaks hoone halduskulud. Halduskulud ca 1,5-2,5 EUR/m2. Talvel lisavad küttekulud ca 1,5 EUR/ m2.

B klassi keskmised hinnad Riias: 5-8 EUR/ m2. Lisanduvad kõrvalkulud (kommunaalkulud) ning lisaks hoone halduskulud. Halduskulud ca 1-2EUR. Enamasti on üürihinnad Riias seotud hoone reputatsiooni ning asukohaga.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785