Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendaja: vaid paberil korterit müüa raske

Uusi arendusprojekte on varasemaga võrreldes turul rohkem. Samas nn plaani järgi eriti ostma ei kiputa.

Skanska ASi kinnisvara divisjoni arendusvaldkonna juht Oliver Makko räägib, et  puhtalt nn plaani pealt on täna raske müüa ja nii broneeritakse ainult väga atraktiivse asukohaga kortereid. "Enamasti eelistatakse osta juba valmis kortereid või neid broneerida elamutes, mille ehitust on juba alustatud. Samas tundub, et üldisemalt on nõudlus tõusuteel ja kortereid broneeritakse ka enne, kui majaehitus alanud. Suures plaanis paistab, et nõudlus ja pakkumine on hetkel tasakaalus."

Endover Kinnisvara tegevjuht Robert Laud ütleb, et turgu vaadates on ta optimistlik. "Tunnetame nõudluse kasvu ja mitte ainult lihtsamate lahenduste vastu, vaid ka üle keskmise hinnatasemega korterite suhtes. Näiteks Kadrioru Residentsides müüsime 60% kortereid maha enne ehituse algust," räägib ta. Ta lisab, et ettevõte ei tee tasuta broneerimisi, vaid ainult kindlatele huvilistele. "Müüme kortereid  ka enne hoone valmimist. Turg on selgelt aktiivsem ja kui mõnes atraktiivses piirkonnas tuleb pakkumine, siis reageerimine on kiire."

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson räägib, et tervikprojekte on arendajail töös mitmeid. Kuid turg on väike ja oma väiksuses ka vähese nõudlusega. "On veel üks väga suur ala, tühermaa Baltika ärikvartali kõrval, kuhu mahuks 800 korterit. Aga see projekt on ootel. Arendaja ilmselt ei julge tulla turule, sest turg pole võimeline vastu võtma sellist hulka projekte."  Üldse on Simsoni sõnul turul 1700 vaba korterit, see on jääk, mis arendajatel müümata. See polegi tema hinnangul eriti suur number. "Poolte projektide puhul on jääk minimaalne ja alles on jäänud kehvemad asjad."

Hinnakäärid suured.Käärid uute ja vanade elamute hindade vahel on veelgi kasvanud ja ulatuvad juba 60%ni. Arendatakse peamiselt kesklinna ääres ja Põhja-Tallinnas.

Mustamäel, Lasnamäel ja äärelinnas on projekte vähe, sest see piirkond on arendajatele keeruline ja ka see mõjutab hinda. Hinnad ilmselt kasvavad kuni kahekohalise numbrini, usub Simson. "Sest uued projektid on tulnud just kesklinna äärealadele, kust selle aasta jooksul võetakse paemad palad juba ära ja need ajavad hinna üles."Kundesid tema sõnul jätkub. Kui uus projekt välja tuleb, siis poole aastaga müüakse ära 20-30% korteritest, mis on paremad palad: kesklinnas kõrged avarad korterid hea vaatega või kahe- ja kolmetoalised korterid kortermajades. Ühe- ja neljatoalistega läheb reeglina kauem.On ka rendajaid, kes ootavad ära 10 broneeringut, ja alles siis alustavad ehitusega, et risk oleks väiksem. Ent keegi ei tea, mida tulevikus turule jõudvad noored tahavad, lisab Simson. Kas ka nemad tahavad üldse kesklinnas elada, kas nad soovivad kortereid osta või üürida või hoopis Eestist ära kolida.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785