7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid: madala hinna praktika tuleb lõpetada

Eesti arhitektidele teeb tõsist muret projekteerimisteenuste riigihangete rakenduspraktika, kus enamikul juhtudel määravad riigiasutused peamiseks hindamiskriteeriumiks madalaima hinna.

“See on põhjustanud olukorra, kus hanke võitnud projekteerimisettevõtja saab ehitusprojekti küll tehniliselt teostada, kuid talle ei jää võimalust teha tööd tulevase ehitise arhitektuurse kvaliteedi nimel,” sõnab Eesti Arhitektide Liidu aseesimees ning arhitektuurivõistluste ja riigihangete töörühma juht Jaak Huimerind.

Eesti Arhitektide Liidu üldkogu on teinud sellega seoses nii kultuuriministeeriumile, Rahandusministeeriumile, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile kui ka Riigikogu majandus- ja kultuurikomisjonile konkreetsed ettepanekud riigihangete seaduse muutmiseks.

Arhitektid pakuvad välja arhitektuurset osa sisaldavatel projekteerimishangetel (kui ei kasutata ideevõistluse menetlust) võtta üldise tavana tarvitusele väärtuspõhine majanduslikult soodsaima pakkumuse meetod, mille abil tehtava valiku võimalikud kriteeriumid on loetletud riigihangete seaduse § 31 lg-s 4.

Samuti tuleks arhitektide arvates kaaluda riigihangete seaduse muutmist selliselt, et arhitektuuriteenuseid sisaldavate hangete dokumendid tuleb enne hanke väljakuulutamist kooskõlastada Kultuuriministeeriumiga.

“Selle eesmärk on selgitada välja, kuivõrd on tegemist tuleviku kultuuriväärtusega ning ehitatava keskkonna kvaliteeti mõjutava ja arhitektuurset mõõdet hõlmava hankega, “ räägib Jaak Huimerind ning toonitab, et  selle hinnangu põhjal tulebki kavandada nii hanke kriteeriumid, korraldus kui ka hindamiskomisjon.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785