Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 6. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet: ehitusmaht kasvas teist aastat järjest

Statistikaameti esialgsetel andmetel ehitasid Eesti ehitusettevõtted eelmisel aastal omal jõul Eestis ja välisriikides kokku 2,1 miljardi euro eest, mis oli 19% rohkem kui aasta varem.

Hooneid ehitati 1,2 miljardi ja rajatisi 849 miljoni euro eest. 2011. aastaga võrreldes suurenes hoonete ehitamine püsivhindades 20% ja rajatiste ehitamine

16%. Ehitusmahu kasvu taga on eelkõige hoonete remondi- ja rekonstrueerimis-tööd, mida toetas ka rajatiste ehitamine. Vaatamata kasvunumbritele kahel viimasel aastal on ehitusmaht võrreldav 2006. ja 2008. aastaga, jäädes aga ehituses seni edukaima, 2007. aasta ehitusmahule alla enam kui kuuendiku võrra.Välisturul tegutsevate Eesti ettevõtete ehitusmaht suurenes 2012. aastal 13%. Kasv tulenes valdavalt hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahu osatähtsus kogu ehitusmahus oli 11%.

Eluruumide ehitus pööras tõusule. Neli aastat langustrendil püsinud uute eluruumide ehitus pöördus mullu taas kasvule. Ehitisregistri andmetel lubati 2012. aastal kasutusse 1990 uut eluruumi, s.o 72 eluruumi rohkem kui aasta varem. Sarnaselt eelmiste aastatega asus suurem osa valminud eluruumidest korterelamutes ja iga teine neist oli kahe- või kolmetoaline. Samas on alates 2008. aastast korterelamutes asuvate eluruumide osatähtsus järjest vähenenud, mis on viinud kasvule ka eluruumi keskmise pinna. 2012. aastal valminud eluruum oli keskmiselt 117 ruutmeetrit. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnesid Tallinna lähiümbruse vallad ja Tartu maakond.

Ehitamine kallines aastaga viis protsenti. Ehitushinnaindeks tõusis 2012. aastal 2011. aasta keskmisega võrreldes 4,6%. Tööjõud kallines 6,3%, masinad 7,2%

ja materjalid 3,7% varasema aastaga võrreldes.2012. aasta IV kvartalis võrreldes III kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus 0,8% ja võrreldes 2011. aasta IV kvartaliga 3,7%. Võrreldes III kvartaliga oli indeksi peamine mõjutaja tööjõu kallinemine, mis andis kvartalimuutusest üle kolmveerandi. Võrreldes 2011. aasta IV kvartaliga eelkõige materjalide kallinemine, mis andis indeksi kogutõusust üle poole.Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2012. aastal 2011. aasta keskmisega võrreldes 5,2%, remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks muutus võrreldes 2011. aasta IV kvartaliga 4,0%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785