Autor: Indrek Kald • 8. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska 21miljonilise kahjumi asemel 26miljoniline kasum

Skanska Soome üksuse – selle alla kuulub ka Skanska AS Eestis – ärikasum oli mullu 25,7 miljonit eurot. Üle-eelmisel aastal teenis ettevõte 20,5 miljonit kahjumit.

Skanska Soome äriüksuse käive 2012. aastal oli 977 miljonit eurot, mis tähendas kolmeprotsendilist vähenemist aasta varasemaga võrreldes. Tellimuste portfelli – tellitud tööd, mis aasta lõpul ei kajastunud veel käibes – maht oli 605 miljonit eurot. Tunamullu 742 miljonit. Saadud tellimuste maht kokku oli eelmisel aastal 754 mln eurot võrrelduna 933 miljoniga 2011. aastal.

Skanska ASi juhatuse esimehe Andres Aaviku kinnitusel oli ehitusturu olukord eelmisel aastal keeruline ning konkurents veelgi tihedam ja karmim. "Positiivne oli kogeda, et harvemini kohtas turuhinna kunstlikku allasurumist. Samuti oli selgeid märke nii era- kui avaliku sektori tellijate elavnemisest," sõnas ta.

Tänu elukondliku kinnisvara nõudluse kasvule kogus Aaviku ütlusel mullu hoogu korterelamute ehitus. "See sektor on nüüdseks põhjast läbi käinud ning näha on müüginumbrite selget paranemist. Siiski me käesolevaks aastaks müügihindade olulist tõusu ei prognoosi," lisas ta.

Aaviku sõnul avaldasid mullu olulist mõju ehitussektorile CO2-kvootide müügist rahastatud projektide hanked. "Sel aastal kvootide müügist finantseeritud projektide maht oluliselt väheneb, mis raskendab paljude väiksemate ja keskmiste ettevõtete olukorda," kinnitas ta.

Eelmisel aastal lõppesid Skanskal Eestis mitmed üld- ja taristuehituse suurprojektid. "Siiski oli 2012. aasta Skanska ASile muudatuste aasta. Analüüsides muutunud turuolukorda ning johtudes kontserni pikaajalisest strateegiast, muutsime eelmisel aastal oluliselt Skanska ASi ärifookust," rääkis Aavik. "Ettevõtte tegevuse selgroo moodustavad üld- ja keskkonnaehitus, silla-, pinnas- ja vaiatööd ning kinnisvaraarendus," lisas ta.

Skanska juhi sõnul annavad positiivsed majandustulemused nii Eestis kui Soomes põhjust uskuda, et seni tehtud otsused on olnud vajalikud ning põhjendatud.

"Lisaks üld- ja taristuehitusele ning silla- ja vaiatööde projektidele paneme suurt rõhku omaarendustele. Projekteerimistööd Admiraliteedi ala arendamiseks käivad täisvõimsusel ning just sellel nädalal alustasime Harku järve lähedal arendatava projekti eelmüüki," rääkis Aavik.

Skanska OY presidendi Kenneth Nilssoni sõnul paranesid tulemused võrreldes aasta varasemaga märkimisväärselt. "Kahjumlike projektide arv on vähenenud ning hetkel on kõik meie üksused kasumlikud. Siiski, 2012. aastal tellimuste maht vähenes olenemata faktist, et aasta lõpus saime mõned suured tellimused," rääkis ta.

Nilssoni sõnul keskendub firma sel aastal kahele valdkonnale: kasumlikkus ja turvalisus. "Mõlema puhul oleme astunud olulised sammud juba aastal 2012," lisas ta.

Skanska AS on Skanska Oy tütarfirma, mis on Skanska esindus Eestis. Ettevõte on Eesti üks suurimaid ehitusettevõtteid, mis kombineerib kohalikku kompetentsi rahvusvahelise oskusteabega. Skanska tegutseb erinevatel turgudel nii Euroopas, Ameerika Ühendriikides kui ka Lõuna-Ameerikas. Kontsernis töötab ligikaudu 57 000 inimest ning kontserni 2012.aasta käive oli 132 miljardit Rootsi krooni.

Skanska töötajate arv Soomes ja Eestis oli eelmise aasta lõpus 2861 võrrelduna 3364 inimesega aasta varem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785