30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ehitusliit kohtuotsusest: meie firmadele hea otsus

Soome meedias äratab täna tähelepanu Äripäeva eilne kaanelugu Riigikohtu nõudest maksta Soomes töötavate eestlastele sealsete kollektiivlepingute määras, kirjutab Äripäev online.

"Põhimõtteliselt on see Soome firmadele hea otsus," lausus Soome ehitusfirmade liidu tööturujuht Tapio Kari Kauppalehtile. "See on hea ka eestlastest töötajatele. Eesti firmade konkurentsivõimet see muidugi vähendab."

"ELi direktiiv sätestas juba paarkümmend aastat tagasi, et palgad ja kompensatsioonid tuleb tasuda töö tegemise riigi taseme kohaselt," lausus ehitusliidu asejuht Kyös­ti Suo­kas Helsingin Sanomatele. Ta lisas, et Riigikohtu otsus toimib siiski Eesti ettevõtetele hirmutavana ja vähendab seeläbi Soome mõistes alapalgatud töö tegemist.

Kari selgitas, et otsus toetab asjaolu, et selgitada Soome turul tegutsevatele ettevõtetele, et mängureeglid on võrdsed.

Lapi Ülikooli tööõiguse professor Seppo Koskinen tõlgendab Eestist saadud teavet ettevaatlikumalt. Tema sõnul juhindub otsus rahvusvahelise õiguse ja Rooma lepingu tõlgendamisest.

Koskineni sõnul võõrasse riiki tööle mineva töötaja töötasu arvestamisel võib kasutada ka ettevõtte residentriigi töötaja palgataset, kui on tegemist lühialalise lähetusega.

Lühiajalisust on Koskineni sõnul raske kindlaks määrata. Sinna võivad kuuluda vahemik mõni kuu kuni pool aastat.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785