10. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: 2012 tehti pealinnas üle 10 000 kinnisvaratehingu

Tallinna linnaosadest oli suurim kinnisvaratehingute arvu, kogumaksumuse kui ka pinnaühiku hinnatõus Põhja-Tallinnas, analüüsib Eesti üks suuremaid kinnisvarafirmasid 1Partner Maa-ameti statistikat.

Põhja-Tallinnas tehti mullu 2011. aastaga võrreldes 44 protsenti enam korteritehinguid 60 protsenti suurema kogumaksumuse eest. Põhja-Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind kerkis 11,5 protsenti 1036 euroni.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul järgnesid Põhja-Tallinnale Kristiine ning Haabersti ning tehingute arv ja kogumaksumus langesid mullu vaid Pirita linnaosas. “2012. aastal jäi korterite keskmine ruutmeetri hind vaid Lasnamäel alla tuhande euro, samas aasta varem ületasid selle piiri vaid Pirita ja kesklinn,” ütles Vahter.

“Majanduses pole tänavu suuri kõikumisi oodata ja 2013. aasta tuleb ka kinnisvaras mullusega sarnane, kergelt tõusvas joones. Kõige likviidsem kaup on jätkuvalt kahetoaline mägede korter, mida on lihtne võrrelda ja müüa. Tänavu on senisest märksa olulisem aga korteri energiakulu ja küttesüsteemi tüüp.”

Kristiine linnaosa korteritehingute arv tõusis 2012. aastal 41 ning kogumaksumus 54 protsenti. Keskmine ruutmeetri hind kerkis 10,3%. Haabersti korteritehingute arv kasvas mullu 33 ning kogumaksumus 48 protsenti. Keskmine ruutmeetri hind kerkis Haaberstis kümme protsenti.

Nõmmel tehti 30 protsenti enam tehinguid, kuid keskmine ruutmeetri hind kasvas vaid 3,8 protsenti.

Mustamäe tehinguaktiivsus suurenes 21 ning pinnaühiku maksumus üheksa protsenti. Lasnamäel olid vastavad näitajad 17 ja 6,4 protsenti.

Kokku tehti 2012. aastal Tallinnas kinnisvaraga 10066 tehingut, mis on 14,3 protsenti enam kui 2011. aastal. Korteritehingute arv kasvas 23 ning kruntidel 7,9 protsenti. Majade müük vähenes 18 protsenti.

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785