Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Otis – teejuht rohelisemasse tulevikku

Liftidega tegelev ettevõtte Otise sõnul ei paranda lifti moderniseerimine mitte ainult probleeme, vaid parandab lifti töövõimet ja kasutusmugavust, vähendab kulutusi ning tõstab maja väärtust.

“Täna oleme viinud keskkonnahoiu ning säästliku arengu uuele tasemele, mis ei hõlma ainult toodete energiasäästlikumat konstrueerimist, vaid nende tootmist keskkonnale ohutumal viisil,” tutvustab AS-i Eesti Otis tegevdirektor Jaak Nael ettevõtte tegevust oma “rohelise jalajälje” suuruse eest hoolitsemisel. “See tähendab pärast paigaldamist mõtteviisi „mõtle ja tegutse roheliselt“ jätkumist teeninduse ja muude teenuste pakkumisel, mis aitaksid klientidel energiat säästa.”

Näiteks Otise süsteem Gen2 on tavalistest liftidest kuni 50 protsenti energiaefektiivsem ning lisaks on sõitmine sellise liftiga sujuv ja vaikne.

“Roheliste ehitiste loojate tootevalikuna vähendavad ReGen™ ajamid lifti energiakulu mitteregeneratiivsete ajamitega võrreldes kuni 75 protsenti. ReGen ajamid juhivad tavaliselt soojusena kaotsi mineva energia tagasi hoone elektrivõrku taaskasutamiseks,” räägib Nael.

Ajamite kasutamisel praktiliselt puuduvad hoone teiste elektroonikasüsteemid häired, mida tekitavad harmooniliste komponentide moonutused ning raadiosageduslikud mürad. ReGen ajamid vähendavad hoone ekspluatatsioonikulusid ning annavad hoone omanikele ja üürnikele märkimisväärse kokkuhoiu juba pärast aastast lifti kasutamist.

UpLift ehk moderniseerimine tõstab kinnisvara väärtust

“Moderniseerimine parandab lifti turvalisust, töövõimet ja väljanägemist ning see omakorda tõstab kinnisvara väärtust,” kinnitab Jaak Nael. “Vana lift toimib ebakindlat, häirides liftikasutajaid. Lisaks põhjustavad amortiseerunud liftid lisakulutusi remondile.”

Lifti moderniseerimine mitte ainult ei paranda neid probleeme, vaid mõjub positiivselt kogu maja väljanägemisele.Moderniseerimine parandab lifti töövõimet ja kasutusmugavust, vähendab kulutusi ning tõstab maja väärtust.

Lifti moderniseerimist võib läbi viia etappide kaupa – esmalt muuta lifti liikumisomadusi ja turvalisust ning seejärel väljanägemist. “Või vastupidi,” sõnab Jaak Nael. “Aga kõike võib teostada ka üheaegselt. Meie eksperdid aitavad määrata vajalikke moderniseerimistöid vastavalt nende vajadustele.”

 Millal on õige aeg lifti moderniseerida?

Kui vastate vähemalt ühele neist küsimustest positiivselt, tuleks uurida lifti moderniseerimise vajalikkust:

• Kas olete kindel, et lift täidab tänapäevaseid turvanõudeid?

• Kas liftiga sõites on tunda ebamugavat vibratsiooni ning kas peatub ebatäpselt?• Kas sõites on kuulda pidevat või korduvat müra?• Kas lift on üle 10 aasta vana?• Kas lifti väljanägemine on kulunud ega vasta kaasaegsetele sisustusnõuetele?• Kas lifti koormatakse üle?• Kas lifti töös esineb sageli tõrkeid?• Kas liftil on olnud negatiivset efekti rentnike saamisel või kinnisavara müümisel?• Kas lifti ooteaeg on liiga pikk?• Kas on lifti kasutustarve muutunud pärast lifti paigaldamist?

Enam kui 200 riigis tegutsev Otis on Eestis alates 1992. aastast, tegeledes seega juba üle 20 aasta liftide ja eskalaatorite müügi ja paigalduse, hoolduse, remondi ning moderniseerimisega.

1853. aastal leiutas Elisa Graves Otis püüdeseadme, mis takistaks trossi katkemisel lifti kukkumist. Samal aastal asutas ta ettevõtte Otis Elevator Company ja hakkas tootma ohutusseadmetega varustatud lifte. Innovatiivne on Otis ka täna, olles oma sektori teejuht rohelisemasse tulevikku.

Selle artikli ilmumis toetas Otis www.otis.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785