9. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta tehasemaja 2012 on Mateki korterelamu Norras

Korterelamu valmis 2012. aastal koostöös arhitektibürooga Enerhaugen Arkitektkontor AS. Elamu inseneriks on Tanel Nurk (AS Matek).

Eesti Puitmajaliidu eestvedamisel kuulutati koostöös Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu ja Puuinfoga välja konkursi „Aasta tehasemaja 2012“ võitja, milleks osutus Norras Sætre’s asuv Matek AS-i neljakordne korterelamu.

„Käesoleval aastal esitas tehasemaja konkursile oma toodetud maja seitse ettevõtet, sealhulgas oli võistlustöid kokku üheksa. Esitatud objektidest kolm paiknesid Eesti puitmajatootjate suurimal sihtturul Norras, kaks vastavalt Taanis ja Eestis ning üks Rootsis ja Soomes,“ märkis konkursi eestvedaja Eesti Puitmajaliidu juhatuse liige Elari Kivisoo.

„Võidutöö puhul hinnati kõrgelt nii hoone arhitektuuri kui ka inseneritööd. Määravaks hindamiskriteeriumiks sai ka hoone funktsionaalsus ning energiatõhusus,“ lisas Kivisoo, kelle sõnul kujunes võistlustööde paremusjärjestus üsna tasavägiseks.

Konkursi võitnud tehasemaja näol on tegemist neljakorruselise korterelamuga. Elamus on kokku kümme korterit, mille pindala jääb keskmiselt 76 kuni 174 ruutmeetri vahemikku. Energiatõhususelt on maja ehitatud vastavalt Norra Kuningriigi ehitusnormidele, mis sätestab soojajuhtivuse välispiiretele ning sellest tulenevalt koguenergiatarbimise aastas ühe ruutmeetri elupinna kohta 55 kWh.Žürii valis tehasemaja konkursil teisele ja kolmandale kohale Kodumaja AS-i esitatud moodulmajad Taanis, Kopenhaagenis. Mõlema hoone puhul on tegemist sotsiaalmaja projektiga. Teise koha saavutanud elamu koosneb 140 moodulist ja sisaldab lisaks seitsmele puhkeruumile ning üldkasutatavatele ruumidele 50 korterit, kolmanda koha pälvinud elamu koosneb 182 moodulist sisaldades 83 korterit.

Eesti tehases toodetud puitmaja tunnustav tiitel anti tänavu kolmandat korda välja juba kümnendat aastat aset leidnud konkursi „Aasta puitehitis 2012“ raames.

Aasta tehasemaja valimisel arvestati järgmisi tingimusi:

• hoone põhikonstruktsioon peab olema valmistatud puidust ning toodetud Eestis paiknevas tehases;• hoone välise visuaalse poole kujundamise ja valmistamise üle peab olema kontroll põhikonstruktsiooni valmistanud Eesti ettevõttel.Aasta tehasemaja valis välja rahvusvaheline žürii koosseisus:

Noorarhitekt Rajmund Sebõk Ungarist

Noor ehitusinsener Pierre Leriche PrantsusmaaltNoorarhitekt Ivo Rebane – OÜ Guru ProjektArhitekt Illimar Truverk - Architect 11Ehitusinsener Targo Kalamees – Tallinna TehnikaülikoolAjakirjanik Liivi Tamm – ÄripäevAjakirjanik Marc Wilhelm Lennartz Saksamaalt

2012. aasta konkursil osalesid ettevõtted: Hobbiton Home OÜ, Kodumaja AS, Matek AS, Nordic Houses OÜ, Seve Ehituse AS, Timbeco Woodhouse OÜ, Vipson Projekt OÜ.

Aasta tehasemaja konkurssi rahastab osaliselt Eesti puitmaju eksportivate ettevõtete klastri täistaotluse projekt, mida toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus klastrite arendamise programmist, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

 

Mateki korterelamu Norras
Foto: Puitmajaliit
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785