MTA: Kontrollreidid ehitusplatsidel jätkuvad

Maksu- ja Tolliamet on alates märtsist küsitlenud  1578 ehitustöölist, kellest kolmandik väidab, et on esimest päeva tööl. Ametnike sõnul püüavad mõned töölised nende eest põgeneda.

“Meie tegevuse kohta platsidel on tulnud positiivset tagasisidet. Osa inimesi peab ametnike kontrollkäike igati vajalikuks, sest selle tulemusena on tööandjad hakanud aastaid mustalt töötanud ehitajatega lõpuks ametlikke lepinguid sõlmima ja palka pangakontole maksma,“ toob välja MTA Põhja maksu- ja tollikeskuse kontrolliosakonna talitusejuhataja Rauno Ellermaa

Alates märtsi lõpust on MTA kontrollinud 121 ehitusplatsi ja võtnud selgitusi 1578 inimeselt, kellest üle veerandi on väitnud, et on esimest päeva tööl. Tegeliku olukorra selgitab välja maksuhaldur.

“Kuna väidetavalt värskelt töösuhet alustanute osakaal on endiselt väga suur, siis tuleb muuta keskkonda ja töötajate registreerimine peaks sellisel juhul kaasa aitama ümbrikupalga vastases võitluses,“ märgib MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

Ametnike aktiivse töö tulemusena on osa eelmiste vaatluste ajal kontrollitud äriühingutest märkinud maksudeklaratsioonidele rohkem töötajaid võrreldes eelmiste perioodidega. Samuti on arvestataval osal töötajatest võrreldes vaatlustele eelnevate kuudega ka palka tõstetud.

Pärast iga vaatlust kontrollib MTA aktiivselt ehitusplatside vaatlustelt saadud infot, viib läbi vestlused nii pea- kui ka alltöövõtjatega. Probleemsetel objektidel teeb maksuhaldur korduvaid vaatlusi, jätkates seda vajadusel kuni objekti valmimiseni.

Maksu- ja Tolliameti ametnikud kontrollisid üle Eesti 19 ehitusplatsil töid teinud äriühinguid ja võtsid selgitusi kokku 199 inimeselt. Kaasatud olid ka Tööinspektsiooni ametnikud, kes tuvastasid platsidel tööohutusega seotud rikkumisi.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed