7. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kredexi eramute taastuvenergia toetusraha maht kaeti nädalaga

Kredexi poolt väljakuulutatud toetusraha eramute renoveerimiseks ja taastuvenergia seadmete soetamiseks mõeldud summa sai nädalaga taotluste poolt kaetud.

„Huvi toetusmeetme vastu on senini olnud väga suur ning huvi on tuntud nii renoveerimistoetuse kui ka taastuvenergia toetuse vastu,“ märgib Kredexi kommunikatsioonispetsialist Tarmo Seliste.

Et eelarve maht on taotlustega praeguseks hetkeks kaetud, ei tähenda, et kogu raha on otsas. „Taotlusi on taastuvenergia toetuse osas tulnud meile u 1,3 miljoni € ulatuses, renoveerimistoetuse osas u 750 000 € ulatuses. Kuna vahendite eraldamine käib otsuste alusel ja ühtegi otsust ei ole veel tehtud, siis ei ole eelarvest ka ühtegi eurot broneeritud. Seega on raha lõppemisest või mittelõppemisest veel vara rääkida,“ täpsustab Seliste.

„Kui taotluse menetlemise käigus tuleb välja, et mõnda dokumenti on vaja täiendada või mõni dokument on üldse puudu, siis antakse taotlejale aega 10 tööpäeva puuduste kõrvaldamiseks,“ lisab Seliste. Samas on üsna tõenäoline, et paljud taotlused ei saa rahuldatud.

Päikesepaneele müüv ettevõte OÜ Elios.gsa juhatuse liige Raul Täkker tunnistas ehitusuudistele, et eelmisel nädalal, kui meede Kredexi poolt avati tõusis ka päringute arv. Samas ei usu Täkker, et neist paljud töösse lähevad. „Päikesepaneelide toetuste taotlejad ei tea sageli, mida tähendab päikesepaneeli soetamine. Selleks on tarvis tehnilist projekti ning korralikku ettevalmistust ja olla kursis Kredexi tingimustega,“ sõnas Täkker.

Täkker toob välja puuduliku eelteavitustöö. Täkkeri sõnul on näha seda päringute iseloomust, kus kliendid ei tea päris täpselt, mida nad soovivad. Peaasi on toetuse saamine. Täkker märgib, et klientide teadlikkuse tõstmiseks on tarvis läbi viia toetuse jagaja poolt rohkem vastavaid teavituskampaaniaid nii tellijatele kui ka pakkujatele. Täkker hindas, et massiliste sooviavalduste puhul on tegemist esimese lainega, millega pole mõtet päris kaasa minna.

OÜ Fulderi esindaja sõnul segas eelmisel nädalal klientide poolt saabunud päringud lausa tööd. Kõikidele päringutele ei jõutudki vastata. Fulderi esindaja märkis, et sellise päringu hulga juures, kus küsijad ei tea asja sisust palju on tolku vähe ning on tõenäoline, et paljud neist toetusraha ei saa.

Et klientidel oleks olnud võimalik korralik toetus saada, pidanuks korralik avaldus juba enne 30. aprilli valmis olema. Siinkohal toob Fulderi esindaja sarnaselt Täkkerile probleemi väheses teavitus- ja selgitustöös.

Taastuvenergia seadmete soetamine nõuab palju kooskõlastusi ning teadlikkust. Fulderi esindaja märkis ka, et paraku enne kui meede avati, nende kui tarnija poole ei pöördutud. Kindlasti andnuks parema tulemuse nii toetajale kui ka müüjatele tihedam koostöö. Fulderi esindaja arvas siiski, et kogemusest õpitakse ja järgmise toetusraha puhul on osapooled juba teemast teadlikumad ning võimalus võita on kõigil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785