Autor: Katariina Krjutškova • 21. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome asub pitsitama Eestist pärit ehitajaid

Eesti ehitajale Soomes armu ei anta. Üha enam tuleb juurde nõudeid, mille eesmärk näib olevat pitsitada seni, et eestlane Soomest lahkuks.

Paraku ei saa ka Eesti ehitajatega kiidelda, sest suur osa neist ei vaevu enne tööle asumist lahetaguseid reegleid selgeks tegema. Soomes on ametiühingud aktiivsed ja loovad ise kokkuleppeid, seetõttu võib isegi seadustes näpuga järje ajajal raskusi tekkida.

Maru Betoonitööd OÜ üks omanik Taavi Varb on Soome seadustega tegelenud juba neli aastat, ent alles nüüd hakkab talle selgeks saama, kuidas seal asjad käivad. Tema hinnangul tekivad raskused eelkõige vene rahvusest ehitajate värbamisel, sest neil pole sageli ka Eestiski elamisluba.

Tõenäoliselt jõustub käesoleva aasta 1. septembrist ehitustöölistele veel üks seadus, mis lisab uue nõude. See näeb ette, et kõik töötajad peavad hankima endale maksunumbri ja esitama tööandjale maksukaardi. Kui töötajal maksukaarti pole, peab tööandja tulumaksu kinni pidama 60%. See tähendab, et ehitajad kaotavad lõviosa sissetulekust.

"Maksunumber ei muuda maksustamise reegleid, aga on mõeldud selleks, et sundida eriti eestlasi endast Soome maksuametile märku andma, mis peaks hõlbustama kehtivate maksuseaduste täitmise kontrollimist," märkis Soraineni advokaat Paul Künnap.

Tegelikkuses tähendab see seda, et kõik ehitajad peavad objektil töötades rinnaesisel kandma nii Soome isikukoodi kui ka maksumaksja numbrit. Selle nõudmise täitmist hakkab kontrollima maksuamet, kes tõenäoliselt korraldab objektidel reide.

Kui töötajal on kohustus maksta tulumaksu Soomes, sest ta on seal töötanud rohkem kui pool aastat, ja maksuamet selle avastab, võib maksuamet oma otsusega määrata töötajale tulumaksu ning kui maks on pikemalt maksmata olnud, võidakse määrata ka karistusliku iseloomuga maksu suurendamisi, ütles Künnap.

Ta lisas, et maksuamet võib kontrollida maksude tasumist viis aastat ehk tänavu võib maksuamet teha veel otsuseid, mis puudutavad 2006. aasta tulusid, mida oleks pidanud deklareerima 2007. aastal.

"Siiamaani pole Soome maksuamet olnud kuigi aktiivne üksikute palgasaajate kontrollimisega. Nüüd ähvardab Soome maksuamet asja palju tõsisemalt võtta ning ilmselt võib oodata rohkem maksuotsuseid ka üksikute palgasaajate suhtes," selgitas Künnap.

Praegu töötab Soomes hinnanguliselt 30 000 Eesti ehitajat. Uued nõudmised võivad tähendada, et 80 protsenti neist võidakse sundida töölt lahkuma ja tagantjärgi makse maksma, hindas Soomes töötavate Eesti ehitajate liidu juht Haakon Nõmme. "Metsik kauboiajastu Soomes saab läbi," lisas ta.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785