12. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaano Vink: riskijuhtimine mängib üha enam olulist rolli ellujäämisel

Ehitusettevõtte Nordecon juhatuse esimees Jaano Vinki sõnul pööratakse vähe tähelepanu komplitseeritud ehitusprotsessidele tervikuna ning nende arengule.

„Ehitusturule saavad alles jääda ja edukaks osutuda ainult need ettevõtted, kes on laiendanud riskide juhtimise kontseptsiooni väljapoole ehitusplatsi ning osanud siduda ettevõtte sisesed (eelarvestamine, finantsplaneerimine jne) ja välised (tellija maksekäitumine, inflatsioon jms) ohud ja võimalused ühtsesse riskide hindamismudelisse,“ märkis Vink..

Vinki sõnul väärib Eesti ehitusturu valguses vahest enim esile tõstmist riskijuhtimise olulisusele.Et vähendada riske, juhtida keerukaid projekte ning vastata tõhusalt nõudmise kasvule otsivad ettevõtted võimalusi muuta oma hanke- ja tarneahelat efektiivsemaks.„Vaatamata jõupingutustele esineb riskijuhtimise osas puudusi,“ märkis KPMG Baltics OÜ kinnisvara- ja ehitussektori juht Eero Kaup.„Ligi 54 protsenti KPMG uuringule vastanutest tõdes, et nad ei suutnud eelnevalt tuvastada riskikohti, mis viisid pärast marginaalide kahanemiseni ning vaid 36 protsenti leidis, et nende projektide ülevaatamise protsessid on tõhusad,“ lisas Kaup.Ligi 60 protsenti vastanutest ütles, et selle valdkonna parandamine tõstab kasumeid ja kasvatab rahavooge. Kuna projektid muutuvad keerukamaks, on marginaalide säilitamine ning riskide piiramine enamusele vastanutest suureks mureks, nii et 45 protsendi arvates on kõige tähtsam riskide hindamine, märgib KPMG oma värskes uuringus.Seetõttu vääriks Eesti ehitusturu valguses vahest enim esile tõstmist uurimises osalenud ehitusettevõtete poolt antud hinnang riskijuhtimise olulisusele.Uuringu saab tutvuda siin

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785