23. veebruar 2012

Eluasemelaenude intressid on tõusnud kolmandat kuud järjest

Eluasemelaenude käive kasvas jaanuaris aasta võrdluses 19 %. Intresside marginaalid tõusid 1,9 protsendini, teatas Eesti Pank.

2012. aasta esimesel kuul võtsid ettevõtted 577 miljonit eurot laenu, mida on 19 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Laenukäibe märkimisväärset kasvu viimastel kuudel on üha enam mõjutanud kaubandussektori laenukäitumine. Kaubandussektori laenud moodustasid jaanuaris kogu ettevõtete laenukäibest ligi poole, kuivõrd kaubandusettevõtted võtsid jaanuaris 39 protsenti rohkem laenu kui aasta tagasi. Tööstus- ja logistikasektoris oli jaanuari laenukäive aastatagusest aga madalam, peegeldades madalamat nõudlust välisturgudel.

Majapidamised võtsid jaanuaris laenu tagasihoidlikumalt kui möödunud aastal. Eelkõige vähenes tarbimislaenude maht, nende käive oli jaanuaris ligi viiendiku võrra väiksem kui möödunud aastal. Eluasemelaenude käibe kasv on osaliselt tingitud madalast võrdlusbaasist 2011. aasta alguses, kuna 2010. aasta lõpukuudel soetati rohkem kinnisvara euro tuleku tõttu.

Pingete leevenedes rahaturgudel alanes kuue kuu EURIBOR jaanuaris tervelt 0,2 protsendipunkti võrra. Seetõttu eluasemelaenude keskmine intressimäär ei muutunud ning püsis 3,4 protsendi tasemel. Heitlikum ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär langes veidi 4,0 protsendi tasemele.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688