23. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenude intressid on tõusnud kolmandat kuud järjest

Eluasemelaenude käive kasvas jaanuaris aasta võrdluses 19 %. Intresside marginaalid tõusid 1,9 protsendini, teatas Eesti Pank.

2012. aasta esimesel kuul võtsid ettevõtted 577 miljonit eurot laenu, mida on 19 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Laenukäibe märkimisväärset kasvu viimastel kuudel on üha enam mõjutanud kaubandussektori laenukäitumine. Kaubandussektori laenud moodustasid jaanuaris kogu ettevõtete laenukäibest ligi poole, kuivõrd kaubandusettevõtted võtsid jaanuaris 39 protsenti rohkem laenu kui aasta tagasi. Tööstus- ja logistikasektoris oli jaanuari laenukäive aastatagusest aga madalam, peegeldades madalamat nõudlust välisturgudel.

Majapidamised võtsid jaanuaris laenu tagasihoidlikumalt kui möödunud aastal. Eelkõige vähenes tarbimislaenude maht, nende käive oli jaanuaris ligi viiendiku võrra väiksem kui möödunud aastal. Eluasemelaenude käibe kasv on osaliselt tingitud madalast võrdlusbaasist 2011. aasta alguses, kuna 2010. aasta lõpukuudel soetati rohkem kinnisvara euro tuleku tõttu.

Pingete leevenedes rahaturgudel alanes kuue kuu EURIBOR jaanuaris tervelt 0,2 protsendipunkti võrra. Seetõttu eluasemelaenude keskmine intressimäär ei muutunud ning püsis 3,4 protsendi tasemel. Heitlikum ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär langes veidi 4,0 protsendi tasemele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785