6. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti 100 mln eurone tehing Euroopas pildile veel ei mahu

Kui Eestis oli mullune 105 miljoni euro suurune tehing Kristiine keskusega ajaloo suurimaid, siis Euroopa kontekstis üldjuhul sellise suurusjärgu kinnisvarainvesteeringud erilist kajastamist ei leia.

Näiteks sõlmiti üks Saksamaa aasta suurimaid tehinguid tasemel 736 miljonit eurot, kui Saksa Posti 1300 kinnistust koosneva portfelli ostis Kanada päritolu fond Dundee International Reit. Enamik varadest paikneb Saksamaal ning Saksa postifirma asub ise varasid tagasi rentima. Nimetatud fond on aga välja öelnud, et omab Euroopa investeerimisvõimaluste vastu suurt huvi.

Teine huvitav tehing Saksamaal toimus teises kvartalis Frankfurdis asuva Saksa Panga peahoonega - kahest tornist koosneva 155 meetri kõrguse pilvelõhkuja ostis Saksa enda päritolu fond DWS Access hinnaga 584 miljonit eurot. Pank jääb väidetavalt hoone rentnikuks vähemalt järgmiseks 15 aastaks.

Londoni ühed olulisemad tehingud tehti kahe kontorihoonega sarnasel hinnatasemel. Ühe nendest, 28korruselise Aviva Toweri Londoni ärikeskuses ostis teises kvartalis Indoneesia päritolu erainvestor hinnaga 327 miljonit eurot, tootlus tasemel 5,4%. Teise, aadressil Fleet 120 asuva maja (tuntud ka kui Daily Expressi hoone), omandas aasta alguses Hongkongi juhtiv kinnisvaraettevõte Chinese Estates 328 miljoni euroga, tehingu tootluseks 5,25%.

Üks Pariisi suurimaid investeerimistehinguid toimus Europe Avenue nimelise 65 000 m² suuruse kontorikompleksiga, mille omandasid ühistehingus kindlustusgrupp Generali ning Groupe Credit Agricole'i allüksus, elukindlustustega tegelev Predica (Prantsuse suuruselt teine elukindlustustega tegelev ettevõte) 450 miljoni euroga, tootlus tasemel umbes 6%.

Vaatamata segastele majandusoludele Euroopas, oli mullune aasta kinnisvarainvesteeringute vallas suhteliselt edukas ja investeeringute kogumaht kasvas.

Meenutuseks - eelmisel aastal dikteerisid Euroopa majandusolusid süvenev finantskriis, segased väljavaated euro tuleviku suhtes ning üha kasvav tarbija ning ettevõtja ebakindlus. 2011. aasta majanduskasvuks jäi euroliidus 1,6%, tänavuseks prognoositakse 0,2%.

DTZ Research'i andmeil kujunes eelmisel aastal Euroopa kinnisvarainvesteeringute mahuks 110 miljardit eurot, mis oli 5,8% võrra rohkem kui aasta varem. Samas näiteks enam kui poole vähem kui 2007. aastal.

Euroopa kontekstis domineeris eelmisel aastal suurima investeeringute kogumahuga vaieldamatult Suurbritannia (35 miljardit eurot), millele järgnesid Saksamaa (22 miljardit) ja Prantsusmaa  (15 miljardit). Põhjamaid vaadeldakse investeeringute kontekstis ühtse regioonina ning seal tehtud investeeringud olid Euroopas tervikuna neljandal kohal (samuti umbes 15 miljardit eurot).

Aasta lõpus kasvas investeeringute maht enim Prantsusmaal, olles neljandas kvartalis 63% võrra kõrgem kui samal ajal 2010. aastal. Investeeringute kogumaht ulatus seal neljandas kvartalis 6,7 miljardi euroni.

Ka Põhjamaad tegid aasta lõpus jõudsa kasvu ning kvartali mahud ulatusid 4,4miljardi euroni. Kasv toimus ennekõike tänu Rootsis ja Norras toimunud suuremahulistele tehingutele.

Läbi aasta olid tehingute väärtused pigem tõusuteel, mistõttu võivad kogumahu kasvu mõjutada pigem tehingute hinnad kui tegelik tehinguaktiivsus. Turul domineerivad ülekaalukalt investorid, kes teevad tehinguid oma kodumaal (näiteks nagu EfTEN Eestis), moodustades umbes 65% kogumahust. Aktiivsuse kasvu oli märgata näiteks ka USA ja Aasia päritolu investorite seas.

Enim investeeritakse kontori- ja kaubandussektoris, mis on olnud atraktiivsemad läbi aegade. Eelmisel aastal domineeris pigem kontorisektor, kus investeeringute kogumaht kasvas aasta lõikes kaheksalt miljardilt eurolt esimeses kvartalis 15 miljardini neljandas kvartalis. Võrdlusena jäid kaubandussektori kvartaalsed mahud 9-10 miljardi euro piirimaile.

Selleks aastaks prognoosib DTZ Research investeeringute kogumahu langust 3% ulatuses, võttes ennekõike arvesse senisest negatiivsemaid väljavaateid majanduses. Limiteeritud kogus laenuraha, mida pangad oleksid huvitatud väljastama, on muutunud oluliselt kallimaks, mis mõjutab oluliselt tehingute aktiivsust käesoleva aasta jooksul.

Samuti ei prognoosita olulist kasvu kinnistute väärtuses, mis võiks kompenseerida madalama aktiivsuse. Kuna tootlused on teinud läbi olulise languse, ei prognoosita 2012. aastaks nende edasist vähenemist, pigem püsivad need hetkeks saavutatud tasemel.

Suuremat investeeringute kogumahu langust ei nähta ette seetõttu, et turul on jätkuvalt signaale just väljaspool regiooni paiknevate investorite ostuhuvist ning samuti on Euroopa turul fonde, kellel lasub mõningane surve vaba kapitali paigutamiseks.

Kinnisvarainvesteeringutena käsitletakse ennekõike tehinguid, mis on teostatud rahavoogu tootvate objektidega, need ei hõlma suuremat osa arendustegevusest ega puuduta ka omakasutuseks omandatud objekte.

 TASUB TEADA

Kinnisvarainvesteeringute kogumaht Euroopa Liidus2007. aasta 230 miljardit eurot

2008. aasta 111 miljardit eurot2009. aasta 62 miljardit eurot2010. aasta 104 miljardit eurot2011. aasta 110 miljardit eurotAllikas: DTZ Research

Autor: Merilin Piik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785