9. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituses leidub keelatud värvilise kütusega riskijaid

Käesoleval aastal on Maksu- ja tolliamet alustanud proovide võtmist ehitusobjektidel kasutatavatest masinatest, millel varasemalt oli lubatud kasutada erimärgistatud vedelkütust.

Maksu- ja tolliameti andmetel on sel aastal kontrollimise käigus juba keelatud erimärgistatud diiselkütuse kasutamist avastatud.

Ehitusobjektil kontrollitakse masinaid pisteliselt

„Olenevalt operatsioonist kontrollitakse kas kõiki sõidukeid (masinaid) või osasid (nt need, mis objektil parasjagu töötavad, varasemate rikkumiste vm tunnuste alusel),“ märgib Maksu- ja tolliamet kirjalikus vastuses Äripäevale.

Ehitusettevõtjad näevad siinkohal erimärgistatud kütuse kasutamise osas riski.

Ehitusettevõtte Kaurits OÜ juhatuse liige Mati Kalme hinnangul leidub turul palju riskijaid, kellel on erimärgistatud kütust ühel või teisel moel varutud ning kasutavad seda edasi.

„See on ju puhas võit ja samas väga ebaaus konkurents,“ märgib Kalme. „Tänases turuseisus võidavad jätkuvalt need, kes ühel või teisel moel seadusi rikuvad või eiravad,“ hindab Kalme ehitusturu olukorda peale erimärgistatud kütuse kasutamise korra muutust.

Kui ehitusobjektil töötab korraga mitu ettevõtet peatöövõtja- ja alltöövõtja näol, siis taolistel juhtudel vastutuse võtmise osas kindlat praktikat pole. Maksu- ja tolliameti sõnul selgitatakse see menetluse käigus, kuna seda ei saa ette määrata.

1. jaanuarist 2012 muutus erimärgistatud kütuse soodustuse regulatsioon, mille järgi kadus erimärgistatud vedelkütuse kasutamise õigus paiksetes mootorites ning kaevandus-, metsandus- ja ehitustöödel. See mõjutab kõiki ehitusettevõtjaid ja teehooldajaid, kellele erimärgistatud kütuse soodustus seni kehtis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785