Autor: Birjo Must • 4. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Näide hoone ebapiisavast projektdokumentatsioonist

Ehituses esinevate puuduste üheks põhjusteks on ehituse projektdokumentatsiooni ebapiisavus või sootuks puudumine.

Näide: keskkonnaministeeriumi hoone Tallinnas Narva mnt 7a.

Omanik: alates 23.12.2010 Roberto de Silvestri juhitav valdusfirma Narva mnt Invest OÜ. Äriregistri andmetel kuulub ligi 80% ettevõttest Maltal registreeritud Narva Mante Holding Ltdle ja ülejäänu Okey Holders OÜ-le (Marek Õunamägi, Colonna Kinnisvara). Keskkonnaministeerium rendib Narva maantee 7a hoones ruume 2004. aastast.

2009. aasta septembris algatas tehnilise järelevalve amet (TJA) uurimise, mille eesmärk oli välja selgitada Narva mnt 7a asuva keskkonnaministeeriumi peahoone seisukord. Uurimise raames tellis TJA ekspertiisi, et anda hinnang hoone kandekonstruktsioonide seisundile ja kasutusohutusele. Muu hulgas kontrolliti seinte, põrandate, uste ja akende horisontaalsust ja vertikaalsust.

Kõigil korrustel avati ripplagesid, et vaadelda vahelagede konstruktsioone ning talade toetust seintele ja postidele. Lisaks tutvuti hoone rekonstrueerimist ja juurdeehitamist puudutava tehnilise dokumentatsiooniga ning vajumismõõtmiste andmetega.

TJA kommentaar: Tuvastasime hoone eri osadel deformatsioone – konstruktsioonide vajumeid, pragusid seintes ja lagedes jms. Kuivõrd hoonet

on eri aegadel korduvalt juurde- ja pealeehitamisega laiendatud ja ehitamise projektdokumentatsioon kas puudus või oli ebapiisav, siis oli ohutuse hindamine oluliselt raskendatud ning ohutuse tagamiseks vajalike tegevuste kaardistamiseks tuli tellida ekspertiis. Kogu menetluse muutis äärmiselt aja- ja ressursimahukaks just piisava dokumentatsiooni puudumine.

Kommentaar Keskkonnaministeerium pressiesindaja vahendusel: Kui keskkonnaministeerium avastas hoones praod, telliti konsultatsioon TJA-lt. Ekspertiis leidis, et konstruktsioonide püsivus ei tekita majas töötavatele inimestele ohtu. Olukorra edasiseks jälgimiseks paigaldati hoonesse deformeerimist tuvastavad andurid,

mida TJA aeg-ajalt jälgib. Viimasel ajal ei ole täiendavaid muutusi täheldatud. Hoone seisund ei ole takistanud ministeeriumil seal tööd jätkamast.

Marek Õunamägi kommentaar, kes on Narva mnt 7a üks omanikest:

Olen hoone seisundist ja vajumisest teadlik, samuti ka tehnilise järelevalve ameti

paigaldatud anduritest. Eelmise aasta lõpus viimase kontrolli käigus tuvastas järelevalve, et vajumised on seisma jäänud. Põhimõtteliselt on vajumised tekkinudnaaberkinnistutel tehtud ehitustöödest, näiteks kui ehitati Foorumi Keskus. Pinnas on alt savine ja vaiade maasse tagumisest tekkis vajumisi. Hoone ostmisel oli ehitusekspertiis tehtud ja ka meie ehitusekspert vaatas selle üle. Samuti kinnitasid eelmised omanikud, et olukorda jälgitakse ning et vajumised on lõppenud. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785