22. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: korteriostul olgu tingimine põhjendatud

Uus Maa Kinnisvarabüroo äärelinna osakonna maakleri Olga Fjodorova sõnul käib hinna üle kauplemine kinnisvaramüügi juurde nagu rusikas silmaauku.

"Kaubeldakse põhjendatult, kui hind ületab oluliselt keskmist turutaset, aga tingitakse ka lihtsalt moepärast, ühtegi argumenti välja toomata. Pea iga tehingu puhul eeldavad nii ostjad kui müüjad, et hinna üle kauplemiseks läheb kindlasti. Seetõttu soovivad müüjad juba algusest peale panna oma korterile veidi kõrgema hinna, sest niikuinii tingitakse. Seejärel aga oodatakse, et tõsisemad ostuhuvilised teeksid oma hinnapakkumise, et siis hakata hinna suhtes läbirääkimisi pidama," selgitas Fjodorova.

Enamasti on ostuhuvilised teadlikud reaalsetest hindadest ning oskavad ka argumenteeritult tingida. Kuid on ka nn õngitsejaid, kes tulevad uksest sisse ja küsivad kohe, kas hinnas alla ka saaks, kuigi neil pole tegelikult mingeid vettpidavaid põhjendusi, miks antud korteri puhul üldse peaks tingida saama.

See, kui palju müüja on nõus tingima, ei sõltu maakleri sõnul mitte nii palju hooajast (näiteks talve saabumine), vaid pigem sellest, kui kiire omanikul on või kui mitmeid hinnapakkumisi korterile on juba tehtud. "Viimase aspekti puhul mängib rolli psühholoogiline dilemma - kui on juba konkreetne pakkumine tehtud ja raha nina ees lehvitatud, siis omanikud ei pruugi enam jaksata oodata," märkis ta.

Mida peaksid müüjad silmas pidama? Eelkõige seda, et tingida soovitakse ja enamasti tehakse seda põhjendatult. "Kui pakutav objekt on selgelt liiga kallis, tasub hinna alandamine juba üksnes seetõttu ära, et tekitada potentsiaalses ostjas huvi. Ostjail tasub meeles pidada, et tingida tuleb osata. Väga kerge on põhjendamatult madala hinnapakkumisega ning ühtegi argumenti välja toomata müüja lihtsalt välja vihastada, nii et ta isegi vastupakkumist enam ei tee," rääkis Fjodorova ja tõi näite novembris müüdud korterist, mille puhul alghinnast tingiti alla 15,1%.

2-toalise korteri müük MustamäelObjekti alghind: 42 000 EUR

Müügihind: 36 500 EURAsukoht: Mustamäe tee 201, TallinnÜldpind: 47,5 m2Turuväärtust tõstvad tegurid: Korter asetseb maja keskel, keskmine korrus viiekorruselises majas, toad eraldi, aknad vahetatud.Turuväärtust alandavad tegurid: Osaliselt vajab remonti.Müügiperiood: 2 kuudHuvilisi: 6Vahendas: Olga Fjodorova, OÜ Uus Maa Kinnisvarabüroo

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785