15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea: järgmine aasta teeb ettevaatlikuks

Võrreldes rekordiliste kuudega juunist septembrini, on eluasemelaenu taotluste esitamisel märgata tagasihoidlikku rahunemist, kommenteeris Nordea laenuturgu Uus Maa Kinnisvara turuülevaates.

Kuigi Eesti majandusel läheb praegu rahvusvahelises võrdluses hästi, teeb

majanduskeskkond ettevõtjad ja laenuvõtjad järgmise aasta suhtes ettevaatlikumaks.

Eesti majanduse 8,5%-ne kasv kolmandas kvartalis viitab väga tugevale aasta keskmisele kasvule. Aasta kokkuvõttes ootame ligikaudu 8,2%-st SKT kasvu. Majanduse elavnemine on peegeldunud ka kinnisvaraturul, kus uute  eluasemelaenude maht ületab kolmandiku võrra aastatagust taset. Tehinguaktiivsus on koondunud enam kallimate elamispindade ümber, millest annab märku kasvanud keskmine laenusumma.

Samas on järgmise aasta väljavaade märgatavalt nõrgem, kuivõrd ekspordipõhist kasvu hakkab piirama Euroopa majanduse aeglustumine. Välisnõudluse jahtumine kandub edasi ka sisenõudlusse. Majanduskeskkonna riskid peegelduvad täna eeskätt tööstuse ja tarbijate vähenenud kindlustundes. Alanenud on tarbijate valmidus teha suuri oste.

Tänavuse kolmanda kvartali lõpuks ulatus Nordea Eesti laenuportfelli maht ligi 2,9 miljardi euroni, ettevõtete laenuturul hoitakse 23-protsendilise osakaaluga teist kohta ning eraisikute turul pea 13-protsendilise osaga kolmandat kohta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785