Autor: Anne Oja • 6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeroc Internationali kahjum süvenes

Möödunud aastal tehaseid ja turge jaganud poorbetoonplokkide tootja Aeroci omanik Aeroc International AS jäi 2,35 miljoni euroga (36,9 miljoni krooniga) kahjumisse, aasta enne seda oli kahjum 0,66 miljonit eurot (10,4 miljonit krooni).

Aktiivse majandustegevuseta Aeroc Internationali müügitulu kukkus mullu jagunemise tõttu 0,61 miljoni euroni (9,7 miljoni kroonini), tunamullu oli see 1,1 miljonit eurot  (17,6 miljoni krooni).

Plokitootja enda, Aeroc ASi, käive oli 2010. aastal 4,67 miljonit eurot (73,2 miljonit krooni) ja kahjum 0,3 miljonit eurot (4,9 miljonit krooni). 2009. aastal teenis tootmisettevõte 3,5 miljoni eurose (54,6 miljoni kroonise) käibe juures 1,7 miljonit eurot (27 miljonit krooni) kahjumit.

Aeroci majandusaruandes prognoosib ettevõtte juht Ivar Sikk ehitusmaterjalide müügi mõõdukat kasvu nii Eestis kui teistes Balti riikides. Suurimaks kliendigrupiks jäävad sarnaselt 2010. aastale eraehitajad ning riigi ja kohalike omavalitsuste tellitavad objektid.

Skandinaavias on senini olnud Aeroci peamiseks sihtturuks Rootsi, kuid 2011. aastal ootab ettevõte suurimat kasvu Soome turul. Lisaks nõudluse taastumisele ja sellest tingitud mahtude kasvule loodab Aeroc suurendada enamikes riikides ka oma toodete turuosa.

Ühtlasi märgib majandusaruanne, et Aeroc suudab tootmismahtu kasvatada lisainvesteeringuteta ning lähiaastail dividende ei maksta.

Aeroc International on valdusettevõte, millele kuuluvad tütarettevõtted Aeroc AS Eestis, Aeroc SIA Lätis, Aeroc UAB Leedus ning tütarfirma Aeroc AS kaudu ka ZAO Petrobeton Venemaal, selgitab ettevõte majandusaruandes. Aeroc Internationali põhitegevuseks on juhtimisteenuste osutamine tütarfirmadele.

Restruktureerimisega sai Aeroc Internationali ainuomanikuks Jazeps Paplavskise Yaico AS. Omanikeringist taandus senine suuromanik OAO LSR Grupp, mis võttis kaasa Ukraina äriühingud Aeroc TOV ja OAO Aeroc Obuhov ning Venemaa äriühingud OOO Aeroc Sankt-Peterburg, Scanex ZAO ja OOO Aeroc Kaliningrad.

Jagunemisel kahanes Aeroc Internationali varade maht 1,739 miljardilt kroonilt 231 miljoni kroonini. Ettevõtte omakapital moodustab 2010. aasta lõpu seisuga 99% bilansimahust.

Raamatupidamisseaduse kohaselt peab grupi konsolideeritud majandusaruande koostama Yaico, mis pole äriregistrile 2009. ega 2010. aasta aruannet esitanud. 2008. aasta aruanne nimetab kinnisvarafirmana tegutseva Yaico konsolideerimata käibeks 1,2 miljonit ja kahjumiks 0,6 miljonit krooni.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785