Autor: Mariliis Pinn • 14. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürisektori osakaal 15% eluruumidest

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ümarlaud leidis, et elamispindade üürituru läbipaistvuse suurendamiseks ja reaalse konkurentsi tekitamiseks tasub riigil kaaluda eraisikust eluruumi üürileandjatele tulumaksuvabastust. Riik võidaks edaspidi kinnisvara müügilt makstavate maksudega.

Ümarlaual osalenud Arco Vara Kinnisvarabüroo juhataja Mart Saa selgitas, et maksuvabastuse idee tekkis soovist üüriturg kõigile osapooltele läbi­paistvamaks ja selgemaks muuta.

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse liige Tõnu Toompark selgitas, et üüritulude maksuvabastuse teema on aktuaalseks teinud praegune majandusolukord.

“Tööpuudus on kõrge, nominaalpalk tõuseb vähe ja reaalpalk langeb. Laenunõudlus on pärsitud, inimesed ei saa eluaset soetada ja peavad olude sunnil otsustama eluruumi üürimise kasuks,” ütles Toompark ja tõi välja, et üürikorterite nõudlus on suurenenud, samas pakkumisi pole lisandunud.

“Suurenev nõudlus on vähendanud valikuvõimalust, pakkumise vähenemine ja kasvav nõudlus on tõstnud üürihinda sel aastal 15–25%,” ütles Toompark, kes näeb, et peagi soovivad kortereid üürida kodust välja kolivad noored, kes pole laenuvõimelised, sest erinevalt vanemast generatsioonist ei saa nemad enda vanemate maju-kortereid lisatagatisena pantida, sest vanematel on alles laenud maksmisel.

Üüritulu deklareeris oktoobrikuise Äripäeva andmetel 2900 eraisikut. “Tallinna puhul, kus on kokku umbes 200 000 eluruumi, võiks üüripindade arv olla seega umbes 30 000,” arutles Toompark, lisades, et osa üürileandjatest võivad olla ettevõtted. “Üürisektori osakaal on hinnanguliselt 15% eluruumidest. Kellelgi täpset ülevaadet ei ole, on vaid hinnangud ja arvamused,” ütles ta.

Eesti Kinnisvarafirmade Liit loodab, et maksuvabastusega tõuseks üüripindade osakaal 10–25 aasta perspektiivis 20–30%ni eluruumidest.

Loe üüriärist pikemalt tänase Äripäeva kinnisvararubriigist. Päevapileti selleks saad soetada SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785