7. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma parim teraskatus asub Tartus

3.–5.novembrini toimus Iirimaal Dublinis 59. IFD (The International Federation for the Roofing Trade) kongress, kus muu hulgas valiti parimaid katuseid. Metallist katuste kategoorias tuli võit Eestisse. 

Konkursile oli esitatud 59 projekti kümnest riigist. Eesti esitas seitse kandidaati. Metallist katuselahenduste kategoorias võitis Nordeconi rajatud Tartu Ahhaa Keskus. Hoone arhitektid on Ain Padrik ja Vilen Künnapu, projektijuht Peeter Voovere.

"Ahhaa keskuse katuseid teeb eriliseks elluviidud lahenduste uudsus ja geomeetriline erakordsus, mida toetab kõigi detailide läbimõeldud planeerimine ja ehitus. Ilmselt seetõttu õnnestus ka konkursi lõppvoorus võita konkurente Poolast ja Austriast,“ märkis Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

Vingi sõnul on Ahhaa Teaduskeskus tavapäratu geomeetriaga: 35-meetrise diameetriga liimpuitkaartega kuppel ja poolkuppel, kolmele betoonpostile toetatud kera, millel on raudbetoonist kausikujuline põhi ja planetaariumi klaaspõrand ning kuplit õhus ühendav kumerate nurkadega galerii. Kõigil neil katustel on katusekatteks Eestis haruldased või esmakordsed katusekatted ehk siis kuplil ja poolkuplil KalZip alumiiniumprofiilid ja keral Rheinzink titaantsink kassetid.

Kupli ja poolkupli katuste aluskonstruktsiooniks on liimpuitkandjad ja nendele naelutatud laudis. Kuplite kattekonstruktsioonis on tegu Baltikumis esmakordselt kasutusele võetud mittetuulutatava katusesüsteemiga. Süsteemlahendus koosneb aluslaudisele kleebitavast aurutõkkest, selle peale kinnitatud distantskanduritest, soojusisolatsiooni villast ja alumiiniumprofiil katusekattest.

Tavapäratu on sellise katuselahenduse juures see, et soojusisolatsiooniks kasutatav vill surutakse alumiiniumprofiili paigaldamisel 2-3 cm kokku ja ei rajata aluskatteid ega katusekatte alust tuulutust. Paanid on omavahel pikisuunas masinvaltsitud, ristisuunas aga keevitatud kokku. Kogu katusekatte materjal toodeti eelnevalt tehases katusegeomeetria järgi, tootjaks KalZip GmbH.

Planetaariumi 11-meetrise läbimõõduga kera aluskonstruktsiooniks on terasest kolmemõõtmeline "pall". Kera katmisel võeti kasutusele vähelevinud materjal Rheinzink. Kassettidena katusekatte iga rea moodustavad erimõõdulised rombid. Lahendus on harvaesinev. Planetaariumi kupliga ühendava galerii katteks on S-laineline alumiiniumprofiil.

Nordecon ASi koostööpartneriteks Ahhaa keskuse ehitusel olid  DMT Insenerid OÜ, Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik, Peetri Puit OÜ, SGA Production OÜ, KalZip GmbH,  Ökomehed OÜ, Parmet AS ning Tallinna Linnaehituse AS.

Konkursil hinnati eelkõige katuseehitaja töökvaliteeti ja -võtteid, vähem hoone arhitektuurset lahendust. Valik tehti neljas kategoorias: viilkatused, lamekatused, eraldi kategooriana metallist katused ja fassaadid. Konkursile oli üle maailma esitatud metallkatuste kategoorias 14 objekti seitsmest riigist.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785