Autor: Mariliis Pinn • 21. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja: me ei julge hindu tõsta 

Ehitusettevõtte Kulden Grupp OÜ müügi- ja projektijuhi Erik Metsise sõnul ei ole ettevõtted nõus maksma sellist hinda, mis mehed Soomest koju toob ehk 10 eurot tunnis kätte.

See tõstab tema sõnul ehituse hinda kuni 50%. Ka ei ole ehitusmahtude kasv veel piisavalt tööpakkumisi toonud, et kliendid oleks nõus rohkem raha välja käima. “Alati teeb keegi odavamalt. Klient on hinnatundlik,” rääkis Metsis Ehituse erilehele ja lisas, et siis võib kannatada ehituse kvaliteet.

Kulden Grupp ei plaani veel hinnatõusu. “Surve hinnatõusuks on suur, kuid hirmus kaotada püsikliendid me seda teha ei julge. Oleme proovinud ka hindu tõsta, kuid alati on keegi, kes teeb vana hinnaga,” lisas ta.

Metsise sõnul on hetkeolukorras kõige suuremad kaotajad erakliendid, sest nendega ei taha keegi tegemist teha. “Neil on raha vähe ja nad tahavad saada odavalt. Ka on nende mahud väikesed,” selgitas ta.

“Kõikide tööde mahud on vähenenud 50–60%, 2007. aastaga võrreldes,” lisas Metsis. “Survestatakse vana hinnaga tegema. Samas materjali hinnad tõusevad, elekter, transport kallineb, palju materjali tuuakse ju sisse. Hinnad peaks tõusma vähemalt 30–40%, et maksta  ka meestele korralikku palka. Seda ei julge keegi aga teha,” lisas Metsis.

“Konkurents alltöövõtjate seas on tihe ja keegi ei taha hindu tõsta. Kui üks ettevõte lepingut ei saa, saab teine,” selgitas Metsis lisades, et tööd teevad ikka samad mehed. “Niiöelda laenatakse odavamalt hinnaga edasi, sõltuvalt kokkuleppest kas üheks või mitmeks objektiks,” lisas ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785