5. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: ebakindlus külmutab uusarendusi

Hinnakäärid uute ja nn teise ringi varade puhul on jätkuvalt suured ning iseäranis uusarendusprojektide puhul on tugevalt tunda inimeste ebakindlust tuleviku suhtes, mistõttu ostuotsused edasi lükatakse, kommenteerib Pindi Kinnisvara turuseisu Tallinnas.

Suuremaid arendusprojekte külmutatakse ühelt poolt kontrollimatult kerkiva ehitushinna, teisalt ostuhuviliste ebakindluse tõttu, märgitakse turuülevaates.

Tallinna korteriomandite hind (keskmine ruutmeetrihind lõikeprotsent 10%) tõusis septembris võrreldes eelmise kuuga 3,6%, olles 1031,33 €/m² . Tehinguhind on võrreldes hinnatipuga märtsis 2007 .kahanenud 39%, ent tulnud põhjast (juuli 2009) üles 47,1%. Augustiga võrreldes kasvas hind 3,6%, kuu kalleim tehing tehti 671 072 euroga. Septembris tehti pealinnas 509 tehingut, augustis 541.

Tallinna üürituru aktiivsus jätkus ka septembris. Ostu-müügitehingute osas andis tooni kesklinn, kus tehti pea kolmandik kõikidest tehingutest. Magalarajoonides tehingute arv langes ning inimeste ostuhuvi on jätkuvalt pigem ettevaatlik.

Tallinna siseselt olid hinnakõikumised järgnevad:Kesklinn +7,2 %

Lasnamäe -2,5 %Mustamäe -9,1 %Põhja-Tallinn -2,3 %Haabersti +0,1 %Kristiine +0,7 %Pirita +18,9 %Nõmme +1,4 %Linnaosade järske kõikumisi mõjutab samuti pidevalt muutuv tehingute struktuur, seetõttu on otstarbekam jälgida terve Tallinna keskmist hinnamuutust (+3,6%).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785