9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiasäästliku valgustuse 12 reeglit

Õige valgustus võimaldab säästa 15-20% tarbitavast elektrienergiast. Säästva Eesti Instituut jagab näpunäiteid, kuidas nii kodus kui ka kontoris kokku hoida.

1. Kasutage valgust efektiivselt. Moodsad valgustid, reflektorid säästavad 20–50%, kohtvalgustus 60–80%.

2. Hoidke lambid ja valgustid puhtana – sääst kuni 20%.3. Lülitage valgustus välja, kui seda pole vaja.4. Kasutage meenutavaid kleebiseid, nt “Säästa elektrit!”, “Lülita välja”.5. Automaatlülitid (aegreleed, foto-elektrilised ja liikumisandurid) säästavad 30–70%.6. Kasutage maksimaalselt päevavalgust, planeerides töölaudade paigutust.7. Vältige valguse absorbeerumist (heledad laed, seinad, põrandad).8. Asendage lambid, mille eluiga on läbi (eriti fluorestsentslambid).9. Reguleerige pinget (põhiliselt välisvalgustuses) – see annab säästu 20–40%.10. Rakendage uusi tehnoloogiaid (infrapunane lülitussüsteem, uued lambitüübid jne). 11. Kasutage suurima kasuteguriga lampe, arvestades värvieralduse nõudeid.12. Üldkasutatavates ruumides kasutage väikese võimsusega (kuni 40 W) pirne.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785