29. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Einstein: tuleb hinda tõsta

ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini sõnul tuleb ettevõttel tuleval aastal hindu tõsta, kuna tähtsaimad sisendkulud tõusevad.

Einsteini sõnul on nende hinnad tänavu vähesel määral ülespoole liikunud nii koduturul kui ka ekspordis. "Ka järgmisel aastal peab mõnevõrra hindasid kergitama, kuna on selgelt näha, et meie kõige tähtsamad sisendkulud tõusevad: elekter, süsi, põlevkivi, maavara, diiselkütus (enam ei saa kasutada madalama aktsiiga kütust) jt. Kui palju sisendite hinnatõusust õnnestub müügihindadesse üle viia, ei ole veel selge, kuna just praegu teeme järgmise aasta plaane ja jälgime, mis turul toimub," selgitas Einstein. 

Ta kinnitas, et tsemendi tarbimise osas on teisel poolaastal märgata mõningast elavnemist ja tänavu võib eeldada tsemendi kasutamise kasvu Eestis 3-5% võrreldes mullusega.

Kunda Nordic Tsementi killustiku müügimahud on samuti väikses tõusus, ent see sõltub eeskätt suuremate teeprojektide asukohtadest. "Praegu meie lähedal teid õnneks ehitatakse: Kunda linn, Haljala liiklussõlm, Viitna ümbersõit jt. Siis läheb kildu ka rohkem," märkis Einstein.

Äripäeva ehitusmaterjalitootjate edetabelis tänavu 15. koha hõivanud Kunda Nordic Tsemendi käive oli mullu 581,5 miljonit krooni. Ettevõtte 2010. aasta kasum oli 37 miljonit krooni (2009. aastal kahjum üle 42 miljoni krooni).

2010. aasta teise kvartali alguses hakkas ehituse maht ja tsemendi müük Eestis uuesti peale kaheaastast kukkumist märgatavalt kasvama. "Aasta jooksul oli müük juba 10% parem kui 2009. aastal, aga lumerohke detsembri tõttu tõusis tsemendi müük ainult 7%," märgitakse majandusaruandes.

Tootja kasvatas eksporti mullu 24%.  Kui hinnad koduturul jäid 2010. aastal eelnenud aastaga võrreldes samaks, siis eksporditud tsemendi ja klinkri hind

tõusis veidi. Lubjakivikillustiku müügimaht suurenes 24%, mille taga oli suurem teedeehituse maht, aga ka betooni tootmise kasv. 2009. aastal alustatudgraniitkillustiku müük Eestis 2010. aastal kasvas 27%, seda tarnitakse HeidelbergCement Group-i kuuluvast Norra firmast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785