Autor: Mariliis Pinn • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmad leiavad kontori hubist

Tallinnas avalikku kontorit pidava Garage48 projektijuht Hannes Lents on kindel, et Eesti ettevõtjad peavad piiri taha pürgima.

“Igal juhul peab välja minema. Tihti minnakse kuuks ajaks turgu uurima ja investorite, partneritega kohtuma. Alguses pendeldatakse ja hiljem korraldatakse nii, et tehnoloogiatiim jääb Eestisse ja juhtimine toimub mujal," rääkis Lents.

Ruumide rent mitme peale on levinud USAsse siirduvate ettevõtjate seas. “Eelistatakse siiski ettevõtluskiirendit, sest seal toetavad kogenud mentorid, lisaks saab mingiks ajaks tasuta ka kontori,” rääkis Lents. “Praegu on põhisihtpunkt USA ja Silicon Valley. Eesti idufirmadest tegutsevad seal CrabCAD, Pipedrive, 300milligrams, Fortumo,” märkis Lents.  “Tegu on maailma tehnoloogiakeskusega.”

“Kui tegemist on ühe-kahe inimesega või idufirmaga tehnoloogia vallas, siis Enterprise Estonia Silicon Valley on avanud kontorboksi Plug&Play Tech Centeris, mida saab algatuseks ja lühiajaliselt ehk kuni üks kuu kasutada,” rääkis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Silicon Valley esindaja Andrus Viirg.

“Seal on  internetiühendus ja ka ruumid kohtumisteks. See on esialgu tasuta. Kui tekib vajadus pikemajalise kontoripinna või virtuaalse kontori järele, tuleb juba otse Plug&Play Tech Centeriga leping teha. Virtuaalkontori hind algab 200 dollarist (150 eurot) kuu ja ühe füüsilise boksi hind 600 dollarit (460 eurot). Kõiki variante kasutavad ka eestlased,” lisas Viirg.

“Ka Londonist leiab Eesti idufirmasid, peamiselt Springboardi ettevõtlusmentorlusprogrammi kaudu, mille edukas näide on Publification.com,” ütles Lents.

Avalik kontor jätab alustavale ettevõtjale laveerimisruumi. Suurim võrgustik on ilmselt The Hubil, mis tegutseb 30 linnas. “Hub’ides maksad tavaliselt koha eest päevas. Hub’i mõte ongi olla paindlik ning hästi nõrkade sidemetega, et alustavale firmale ei tekiks kohe suuri kohustusi,” ütles Lents.

“Eri linnades on mitmeid tehnoloogia-hub’e. Londonis on tuntuim TechHub, mis veab ka TechGrunchi nimelist idufirmade konkurssi. Saksamaal on Betahaus, kellel on eri linnades neli hub’i,” tutvustas Lents piiritaguseid võimalusi.

MIS ON MIS?HUB ehk avalik kontor start-up’idele ning tehnoloogiahuvilistele, kus saab korraldada kohtumisi ning teha tööd. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785