Autor: Eno Pappel • 20. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellija teadmatust eritöödest võib ehitaja ära kasutada

Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel soovitab eritööde tellijal kontrollida hinnataset: küsida pakkumisi eritöödega tegelevatelt firmadelt ning võrrelda neid peatöövõtja poolt pakutavaga.

Ehitustöödele hinnapakkumiste võtmisel on tellijal reeglina mingisugunegi ettekujutus, kuidas töid tehakse ja mis on hinna suurusjärk. Seevastu eritööd, nagu kütte-, ventilatsiooni-, automaatika- ja elektritööd ning nendega seotud seadmed, on tellijale võõrad.

Ehitusfirmad kasutavad seda ära ning sageli on ehitustööde hinnapakkumistel suurem kate just eritöödel, seda enamasti just peatöövõtu korras ehitatavatel suurematel objektidel. 

Suurematel objektidel  käib tellija ja ehitaja vahel sageli põhjalik ja piinarikas läbirääkimine üldehitustööde iga rea osas, et hinda soodsamaks saada. Samas pole tellijal eritööde osas teadmisi ja seetõttu on ka hinnakauplemiseks argumente vähem. Võib öelda, et eritööde hinnatase ei satu suure löögi alla ja see aitab ehitajal kasumit teenida.

Eramajade ehitamisel on eritööde osatähtsus võrreldes suurte büroohoonete või kaubakeskustega väiksem. Eramute ehitajad võtavad ka ise alltöövõtjatelt – eritööde firmadelt pakkumisi või pakuvad välja, et tellija ise eritööde poolega tegeleks.

Kontrolli hinnataset

Kui aga siiski jääb kahtlus, et eritööde hinnad liig kõrgeks kujunevad, tasub tellijal pisut vaeva näha. Kõige lihtsam võimalus eritöödele õiglase hinnataseme leidmiseks on küsida eritöödele ka ise tellijana eraldi hinnapakkumist mitmelt firmalt. Konkurents paneb hinnataseme paika.

Eraldi võetud eritööde hinnapakkumisi on siis hea võrrelda peatöövõtja poolt esitatud pakkumisega. Peatöövõtu korras esitatud hinnad on üldjuhul veidi kallimad, kuna peatöövõtja  lisab hinnale ka oma projektijuhtimise kulud. Kui aga eraldi võetud hinnad erinevad peatöövõtja poolt esitatud hindades olulisel määral, on tegemist ehitaja poolse püüuga tellija teadmatust ära kasutada.

Selline topelt hinnaküsimine nõuab tellijalt küll lisatööd, kuid enamasti tasub parema hinna näol kokkuvõttes ära.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785