Autor: Mariliis Pinn • 19. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus veab erasektori kinnisvara

Võrreldes eelmise aasta sama kvartali ja eelmise kvartaliga on enim kasvanud investeeringud hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse, selgub statistikaameti numbritest. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse ja energiaettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Andmetest selgub, et II kvartalil investeerisid ettevõtted 172 mln eurot hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse, mullu oli see summa 90 mln eurot. Viimati olid investeeringud nii suured 2008. aasta II kvartalis, mil investeeriti 209 mln eurot.

“Statistikaameti avaldatud informatsiooni põhjal kinnisvaraturu kohta eufoorilisi järeldusi teha ei saa,” ütles Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno. “Kui süveneda toodud näitajatesse põhjalikumalt, selgub, et enamik hoonete ja rajatistega seotud investeeringutest on kas infrastruktuuri (nt elektri- ja veevarustus) või väga spetsiifiliste tegevusvaldkondade (nt keemiatööstus) investeeringud.”

Uute hoonete rajamisel või ulatuslikul rekonstrueerimisel  domineerib avalik sektor, investeerides kas otse või Riigi Kinnisvara ASi kaudu. “Erasektoris on aktiivsust olnud märgata eelkõige tööstuse ning logistika vallas, mis on loogilises seoses ekspordi kasvuga. Muudes sektorites on arendustegevus pigem marginaalne,” lisas Tinno.

Colliersi info järgi on 2011. aasta jooksul soetatud ärikinnisvara kas oma tarbeks või investeeringuna kokku u 140–150 miljoni euro ulatuses. Aasta lõpuks oodatakse koguinvesteeringute mahu kasvu 200 miljoni euroni. Perspektiivis on oodata eelkõige stabiilset perioodi, arvestades nii piiratud turumahtu kui ka ebaselget olukorda Euroopa majanduses.

Loe tööstuskinnisvarast ja investeerimiskliimast pikemalt tänase Äripäeva kinnisvara rubriigist. Päevapileti selleks saad soetada SIIN.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785