6. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plastikujäätmetest hakati ehitusmaterjali tootma

OÜ Rexest Grupp hakkas Mäo tehases valmistama kodumajapidamises tekkinud plastikujäätmetest ehitusmaterjali Plastrex, mida plaanitakse müüa kogu Euroopas. 

Rexest Grupi juhatuse liikme Aarne Saarevälja kinnitusel on tegemist täiesti uudse tehnoloogiaga, mis võimaldab erinevat tüüpi plastikuid ühes tootmisprotsessis kasutada.

„Plastikujäätmetest toodetud plastikprofiile saab ehituses kasutusele võtta väga paljudes kohtades puidu asendajana - neis valdkondades, mis nõuavad kõrgendatud vastupidavust niiskusele," selgitas Saareväli.

 Näiteks on Plastrex kasutatav aiamööbli, lillekastide, peenraääriste, kasvuhoonete, kuuride, aedade, loomade latrite, eramute terasside aluskonstruktsioonide ja muude toodete valmistamiseks.

“Oleme loonud Kesk-Eestis, Järvamaal 18 töökohta, baseerume Eesti toorainel ning peamiselt läheb meie toodang ekspordiks. „Rexest Grupi aastane tootmismaht on ligikaudu 2400 tonni Plastrex profiile ja eesmärk on järgmises etapis suurendada tootmismahtu kuni 10 000 tonnini aastas,“ lisas Saareväli.

Aastas tekib Eestis hinnanguliselt kuni 70  000 tonni plastpakendi jäätmeid. Plastrexi plaanitakse ka eksportida, peamised eksporditurud on praegu Skandinaavia riigid, kuid eesmärk on müüa toodangut kogu Euroopas.

Rexest Grupp kasutab Aarne Saareväli kinnitusel tehnoloogiat, mis võimaldab tootmisprotsessis kasutada erinevat tüüpi plastikuid.

„Selliste tehnoloogiliste lahenduste juurutamine on kogu maailmas olnud peamiseks väljakutseks plastikujäätmete ringlusse võtmisel, sest nende ülidetailne sorteerimine ei ole reeglina majanduslikult otstarbekas.“

Aarne Saareväli sõnul on plastikujäätmete ringlussevõtt ehitusmaterjalina üks paremaid võimalusi plastikujäätmete taaskasutamiseks, kuna loodav lisandväärtus on kõrge ning puitmaterjaliga sarnanevat Plastrexi saab laialdaselt kasutusele võtta nii eratarbija oma koduaias kui ka paljude valdkondade ettevõtjad. Plastrex ise on samuti 100% taaskasutatav.

„Täna on kodumajapidamistest meile toodav plastikmaterjal jäätmekäitluslikust küljest vaadatuna suhteliselt madala kvaliteediga ja tal on kaks käitluslahendust, energeetiline ja ladestamine. Kumbki pole hea, sest tulu saadakse vähe.

Seetõttu on materjali ringlussevõtt ja sellest profiilide tootmine igal juhul väga positiivne,“ märkis toorainet tarniva ASi Väätsa Prügila juhataja Aivar Lõhmus.

Plastrexist tooteid saab näha Kultuuripealinna Tallinn 2011 ürituste raames, juuni algusest vanas kalasadamas avatud Ökosaarel.

OÜ Rexest Grupp OÜ on 2009. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mille põhitegevus on plastikpakendijäätmete taaskasutusse võtmine ning plastikust ehitusmaterjalide tootmine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785